Nyhet
11 Oct, 2024

SPILTAN INVEST: SKA KÖPA TILLBAKA SÅ MYCKET AKTIER VI KAN - VD

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spiltan invest köpte under det tredje kvartalet tillbaka aktier för omkring 24 miljoner kronor.

"På kort sikt kommer vi köpa tillbaka så mycket vi kan", säger Spiltan invests vd Per H Börjesson till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt ägardatatjänsten Holdings handlar det hittills om återköp av totalt 0,4 procent av de totala aktierna i investmentbolaget.

En av anledningarna till att Spiltan i maj bytte lista från NGM Pepmarket till NGM:s huvudlista var just möjligheten att göra återköp.

Framöver kommer Spiltan att börja göra så kallade blockorder med dem som vill sälja större aktieposter.

"Den stora anledningen som jag ser det är att vi har mycket större free float än andra investmentbolag då den ligger på 70-80 procent. Sedan är det så att de som köpte vår aktie för 4-5 kronor för 25 år sedan behöver pengar till sina barns lägenheter och flyttar till Spanien, så där finns det ett säljtryck bland de största aktieägarna där innehav nu säljs", säger Per H Börjesson.

Enligt vd:n var det en av dessa aktieägare som under sommaren pumpade ut aktier till försäljning för 200 kronor, vilket höll tillbaka kursen.

"Nu är tanken att när det kommer en större aktieägare som vill sälja poster så kan vi köpa tillbaka dem utanför börsen", fortsätter Per H Börjesson vars bolag har mandat att köpa tillbaka upp till 10 procent av aktierna i bolaget.

I rapporten för det tredje kvartalet uppger Spiltan att avkastningen för substansvärdet var 9,5 procent jämfört med 4,2 procent för jämförelseindexet SIX RX under tremånadersperioden. Från årsskiftet har dock substansvärdet minskat med 3,6 procent jämfört med SIX RX som avkastat 15,1 procent.

"Vi är beroende av Paradox som står för nära 35 procent av vårt innehav, som hade det tufft i början av året med ett allmänt förtroendeproblem, även om deras grundbusiness fortsatt gått bra. Men sedan Paradox fick ett antal köprekommendationer i slutet av kvartalet har kursen vänt upp."

Är det motiverat att vara så tungt viktad i Paradox?

"Det är vårt bett, och en stor del av vår framgång. Vi tror fortsatt på Paradox där de har sin grundbusiness med sina sex miljoner spelare, så vi är inte nervösa", säger Per H Börjesson och fortsätter:

"Det vanligaste misstaget, som jag brukar säga, är att man säljer av bra bolag för tidigt och inte får någon 100-bagger. Det är vår inställning."

Så du bedömer att det finns mycket mer att hämta i Paradox?

"Ja, bolaget har varit mycket högre värderat tidigare."

I juni skrotade Paradox lanseringsplanerna för spelet Life by You. Paradox har även skjutit fram lanseringarna av Bloodlines 2 samt Prison Architect 2, hur orolig är du över de här lanseringarna?

"Det går inte att lansera spel som inte är bra, och det är därför som de här spelen har skjutits fram. Samtidigt är det mycket säkrare när man kommer med en ny version av ett tidigare spel för då man vet att det finns spelare som gillar de här spelen."

Ett mindre noterat innehav som Spiltan ökade i under det tredje kvartalet var Profoto, som säljer ljussättningslösningar till professionella fotografer. I nuläget äger Spiltan cirka 2 procent av Profoto.

"Aktien har gått ned lite grann (omkring 25 procent sedan årsskiftet, reds anm), men samtidigt kommer de med nya produkter som är det som driver tillväxten. Vi har gjort bedömningen att de kommer komma tillbaka tack vare det och att de har en stark position bland professionella fotograferna som vill ha den bästa utrustningen", säger Per H Börjesson.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.