Nyhet
26 Jul, 2024

TRATON: DIREKTFSG KINA DRABBATS AV MARKNAD, POTENTIAL PÅ SIKT – VD

Uppdaterad:
26 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilskoncernen Tratons direktförsäljning i Kina har drabbats hårt av en väldigt nedtryckt kinesisk marknad i väntan på att bolagets fabrik i landet ska bli klar. Vd Christian Levin står dock fast vid att bolaget ser stor potential i landet på sikt.

"Vi håller fast vid vår långsiktiga bild av att Kinamarknaden borde ligga runt 800.000 lastbilar. Skulle det bli 700.000 så spelar det ingen roll, för det kommer fortfarande att vara världens största lastbilsmarknad", säger vd:n och jämför med lastbilsmarknaden i USA som ligger på drygt 400.000 lastbilar "ett bra år".

"Vi går också in i Kina för att exportera från Kina, och för att bygga kapacitet och bli starka i hela Asien. Vi går även in i Kina för att ta del av den kinesiska teknikutvecklingen som går i en rasande fart, framför allt på den digitala sidan."

Traton lägger i dag R&D-resurser i landet för att bygga upp egen kompetens för att kunna jobba nära kinesiska leverantörer och universitet för att kunna anställa egen personal i landet, enligt vd:n.

Lastbilskoncernens upprustning i Kina sker parallellt som flera andra stora företag valt att diversifiera sig bort från Kina samtidigt som EU och USA har höjt tonläget mot Kina och infört tullar mot kinesiska företag.

Hur ser du på den politiska risken i Kina i dag?

"Vi gjorde en väldigt noggrann bedömning innan vi bestämde oss för att gå in i Kina. Vi ser att Kina kommer att vara stabilt, vi ser att Kina kommer ha väldigt goda handelsförbindelser inte bara stora delar av Asien utan stora delar av det södra halvklotet. Vi ser naturligtvis att det finns en risk, men inte att den är så stor att vi inte vill vara där", säger Christian Levin.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.