Nyhet
9 Oct, 2024

TYSKLAND: REGERINGEN SÄNKER BNP-PROGNOS TILL -0,2% I ÅR

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska regeringen sänker BNP-prognosen för i år till -0,2 procent, från +0,3 procent tidigare, efter att den väntade återhämtningen under andra halvåret nu ser ut att utebli.

Det meddelade ekonomidepartementet på onsdagen, enligt Reuters.

Det skulle betyda att den tyska ekonomin krymper för andra året i rad i år, efter att BNP sjönk 0,3 procent under 2023. Det blir i så fall första gången sedan 2002-2003 som Tysklands BNP sjunker två år i rad.

Ekonomiminister Robert Habeck sade i samband med presentationen av den nya prognosen att den tyska ekonomin inte har växt starkt sedan 2018, vilket beror på strukturella problem och geopolitiska utmaningar.

För att motverka dessa utmaningar har regeringen enats om ett tillväxtpaket med 49 åtgärder för att stimulera ekonomin.

"Om detta implementeras kommer ekonomin bli starkare och fler personer kommer tillbaka i arbete", sade Habeck.

Tillväxtpaketet måste dock godkännas av parlamentets båda kammare, vilket betyder att koalitionsregeringen kommer att behöva röster från konservativa politiker i överhuset – förbundsrådet.

Enligt regeringens nya prognos väntas tillväxtdynamiken gradvis förbättras, och BNP-prognosen för 2025 justeras upp från +1,0 till +1,1 procent. Under 2026 väntas BNP öka 1,6 procent.

KPI-inflationen väntas sjunka från 5,9 procent 2023 till 2,2 procent i år. Inflationen väntas därefter fortsätta att sjunka till 2,0 procent 2025 och 1,9 procent 2026.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.