Nyhet
23 Jul, 2024

TYSKLAND: SKULDBROMSEN SKAPAR SPÄNNINGAR I FINANSPOLITIKEN

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finanspolitiken i Tyskland har blivit nästan lika laddad som den är i Frankrike och Italien, men det beror snarare på den stränga "skuldbromsen" än på preferensen för en mer expansiv finanspolitik.

Det skriver Capital Economics i en analys av den tyska skuldbromsen.

Trots att en viss lättnad av skuldbromsen väntas under kommande år, kommer finanspolitiken sannolikt att förbli stram. Detta kan påverka den ekonomiska tillväxten och valutaunionens stabilitet negativt, fortsätter de.

Hittills har skuldbromsen bidragit till att säkerställa en hållbar skuldsättningsnivå samt hållit riskpremierna för tyska statsobligationer mycket låg.

Skuldbromsen har varit effektiv eftersom den satt mycket strängare gränser i finanspolitiken än de regler som finns i både Storbritannien och EU.

Nackdelarna med skuldbromsen har dock blivit tydligare sedan pandemin och energikrisen. Regeringen var då tvungen att använda sig av kreativ bokföring för att undvika en plötslig åtstramning av finanspolitiken i efterdyningarna av lågkonjunkturen.

Det har även varit svårt för regeringen att komma överens om en budget som följer de tuffa reglerna när kraven på offentliga utgifter har ökat, noterar Capital Economics, något som hotar regeringskoalitionens överlevnad.

De anser att Tyskland i själva verket skulle kunna föra en mycket mer expansiv finanspolitik än vad skuldbromsen tillåter och i stället stabilisera sin skuldkvot kring EU:s tröskel på 60 procent av BNP.

"Vi tror att Tyskland på sikt kommer att tvingas lätta på skuldbromsen i viss mån. De demografiska förändringarna innebär att utgifterna för pensioner och hälso- och sjukvård måste öka. Tyskland kommer också att behöva öka de offentliga investeringarna för att återuppbygga försvarskapaciteten, stödja den gröna omställningen och renovera sin skol- och transportinfrastruktur", skriver de.

Svagare ekonomisk tillväxt och högre ränteutgifter än före pandemin bidrar till svårigheterna att klara av skuldbromsen, tillägger Capital Economics.

En reform av skuldbromsen är dock sannolik först efter nästa val i slutet av 2025.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.