Nyhet
11 Oct, 2024

USA: STARK USA-TILLVÄXT, MEN FED SÄNKER I NOV/DEC – WELLS FARGO

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ekonomerna på Wells Fargo konstaterar att Den ekonomiska tillväxten i USA fortsätter i en god takt, men de tror inte att det kommer att hindra Federal Reserve från att sänka styrräntan två gånger till i år.

Det framgår av ett kundbrev på fredagen.

Efter en solid tillväxt under första halvåret räknar Wells Fargo nu med att USA:s BNP kommer att öka med 3,2 procent uppräknat i årstakt under tredje kvartalet (en första beräkning publiceras den 30 oktober).

"En viss dämpning kan väntas framöver när kvardröjande effekter av den strama penningpolitiken fortsätter att påverka hushåll och företag, men tillväxten bör förbli uthållig och senare få ny energi av en mindre restriktiv penningpolitik", skriver ekonomerna.

Den noterar att hushållens finansiella position nu framstår som mindre känslig efter den nyliga upprevideringen av sparkvoten, och det kan också förklara hushållens anmärkningsvärda uthållighet den senaste tiden.

"Vi räknar med att hushållens reala konsumtion kan öka med starka 3,2 procent under tredje kvartalet", skriver Wells Fargo

Den starka jobbrapporten för september dämpar också oron för att en kraftig försvagning på arbetsmarknaden skulle vara nära förestående. Wells Fargo justerar upp sin prognos om sysselsättningstillväxten under fjärde kvartalet till ett snitt på 128.000 per månad, från 105.000 tidigare.

"Uppåttrenden i arbetslösheten sedan början av året kommer troligen att återstarta (efter en nedgång i september9, men toppa under fjärde kvartalet på en lägre nivå (än tidigare väntat)", skriver ekonomerna.

Ekonomerna har inte gjort några betydande förändringar av inflationsprognosen. De räknar fortsatt med att vägen tillbaka till Feds 2-procentsmål kommer att bli guppig, men förhållandena är fortsatt de rätta för fortsatta framsteg PCE-inflationen väntas nå 2 procent inom en nära framtid, "men kärninflationen kommer troligen förbli något över 2 procent till det andra kvartalet 2026".

Wells Fargo behåller sin prognos om att Fed kommer att sänka styrräntan med 25 punkter i både november och i december.

"Bortom detta kommer räntesänkningar om totalt 125 punkter bli nödvändigt för att flytta fed fundsräntan närmare neutralt territorium. Men en mindre brådskande nedgång verkar nu troligt, och vi tror att sänkningarna kommer att spridas ut över hela nästa år", skriver Wells Fargo.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.