Laddar annons
Nyhet
18 Oct, 2024

BOJ: LEDAMÖTER SER FÅ SKÄL ATT HÖJA RÄNTAN I OKTOBER - BN

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ledamöterna i Bank of Japan (BOJ) ser få skäl att höja räntan denna månad, men de är fortfarande på väg mot att höja i ett senare skede om inflationen utvecklas i linje med prognos.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till personer med insyn.

BOJ-ledamöterna ser endast små risker för att inflationen ska bli högre än deras prognoser i juli, vilket minskar behovet av att agera snabbt. De ser samtidigt behov av att bevaka den amerikanska ekonomin, och potentiella effekter på ekonomin och marknaderna av presidentvalet i början av november, som en av flera osäkerhetsfaktorer inför nästa räntesteg.

Vid räntemötet den 31 oktober kommer BOJ-ledamöterna troligen diskutera huruvida de kan revidera bedömningen från i juli, om att riskerna för prisutvecklingen ligger på uppsidan för innevarande år och nästa. Även om yenen har försvagat de senaste dagarna har apprecieringen de tre senaste månaderna bidragit till att minska uppåtriskerna för inflationen.

Ledamöterna ser samtidigt inget direkt behov av några större förändringar i inflationsprognoserna, bedömningen är fortsatt att inflationstrenden är konsistent med att inflationsmålet kommer att uppnås i under andra halvan av den treåriga prognosperioden.

Men med nära två veckor kvar till nästa policymöte har BOJ ännu inte fattat några slutgiltiga beslut om de ekonomiska utsikterna, eller penningpolitiken, och ledamöterna kommer att bevaka de finansiella marknaderna och inkommande data till sista stund.

Bank of Japan har tidigare höjt räntan i två steg, i mars och juli, till 0,25 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.