Laddar annons
Nyhet
18 Oct, 2024

PM NYHETER I KORTHET FREDAG 18 OKTOBER

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

HAMAS. Terrororganisationens högste ledare Yahya Sinwar dödades under en israelisk operation i Gaza på torsdagen. Bedömare tror att det kan öppna dörren på glänt för en diplomatisk lösning av kriget. (DN/SvD)


UKRAINA. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som pressas av en splittrad Ukrainaopinion, har öppnat för att samtala med Rysslands president Vladimir Putin. (SvD)


ZELENSKYJ. Den ukrainske presidentens plan är att få ryssarna att hata Putin. Det framkom vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen där han presenterade sin "segerplan" för EU-ledarna. Det viktigaste i planen är att den inte längre hänger på vad Ryssland vill, utan bara på vad våra partner kan göra, sade Zelenskyj. (SvD)


BALANSMÅL. S och Tidöpartierna har enats om nya budgetregler, men uppgörelsen kritiseras hårt för att vara för snålt av MP och V. Även inom S finns kritik. (DN/SvD)


S-KRITIK. Daniel Suhonen, chef för fackliga idéinstitutet Katalys, tycker att S beslut kring ramverket innebär att S-ledningen "skjuter sin egen politik i sank", och kallar det "ett totalt haveri". (DI Debatt)


RIKSGÄLDEN. Ett slopat överskottsmål riskerar inte Sveriges kreditbetyg, enligt Riksgäldens generaldirektör Karolina Ekholm. Ett oförändrat skuldankare minskar risken för att den offentliga skuldsättningen skulle öka på något dramatiskt sätt, enligt henne. (SvD)


AVTALSRÖRELSEN. LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tror det finns utrymme för att höja lönerna kring 3 procent och att de 13 LO-förbunden kommer att stå enade. (Dagens Arena)


ELPRISERNA. Energiminister Ebba Busch tror på lägre elpriser i vinter, trots den nya modellen för elöverföring. Svenska kraftnäts egen testkörning har visat att Sverige som land kommer ut som förlorare med högre elpriser med den nya modellen. (SvD)


POLISEN. Trots ökade resurser har polisen inte lyckats klara upp fler grova brott, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Drygt åtta av tio brott klaras inte upp. (SvD)


NY REINFELDT. Fredrik Reinfeldts son, Gustaf, ska vinna tillbaka "Magdamoderaterna" från S, som Moderat oppositionsråd i Sundbyberg. (DN)


NORDEA. Cyberattackerna mot Nordea är mycket större än tidigare och de mest aggressiva som banken hittills sett, sade vd Frank Vang-Jensen efter torsdagens rapport. (DI)


STORA ENSO. Företagarnas chefsekonom anser att Stora Ensos ledning bör avgå efter avslöjandet om uppskjutna betalningar. (DI)



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.