Laddar annons
Nyhet
22 Jul, 2024

BOLIDEN: SÄNKTA RIKTKURSER, MEN ANALYTIKERNA TROR PÅ VÄNDNING

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvbolaget Boliden har under måndagen fått ett flertal sänkta riktkurser i spåren av fredagens rapport för det andra kvartalet.

Omkring klockan 10.20 på måndagen handlades Bolidenaktien upp 1,3 procent till kursen 316 kronor.

I fredags stängde aktien ned nära 9 procent. I rapporten meddelade bland annat Boliden att det haft vissa utmaningar i Aitik, delvis på grund av en försenad produktionsstart vid satellitgruvan Liikavaara, något som bidrog till att rörelseresultatet för Gruvor kom in omkring 40 procent lägre än analytikernas förhandstips enligt Infronts estimat.

Det här är något som flera av analytikerna lyfter fram i sina analyser med sänkta riktkurser som följd, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om under måndagen.

"Vi tror att detta problem kommer att bestå under andra halvåret 2024 och förväntar oss att volymerna kommer att öka med start 2025", skriver SEB Equities som sänkt sin riktkurs för Boliden till 341 kronor från 354 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

Vidare bland riktkursändringarna har Deutsche Bank justerat ned Boliden till 320 kronor från 380 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

"Gruvornas operativa prestanda bör förbättras under andra halvåret, även om utmaningarna i Aitik sannolikt kommer att kvarstå fram till årets slut", skriver Deutsche Bank.

Danske Bank Markets, DNB Markets och Kepler Cheuvreux har samtliga kvar sina köprekommendationer på Boliden.

Danske Bank Markets har dock sänkt riktkursen för Bolidenaktien till 440 kronor från 470 kronor.

Banken bedömer att det finns goda möjligheter till bättre resultat och kassaflöde för Boliden framöver i takt med stigande metallpriser.

"Enligt vår störningsvärmekarta är produktionsfrågor inget nytt. Enligt våra definitioner har minst en av Bolidens tillgångar drabbats av störningar i över 50 procent av kvartalen sedan 2012. Men under hela denna tid har Boliden framgångsrikt levererat på sina investeringar", skriver Danske Bank.

DNB Markets har sänkt riktkursen för Boliden till 450 kronor från 480 kronor.

"Med tanke på den låga multipelvärderingen och den solida balansräkningen, tror vi att marknaden fortsatt speglar dålig verksamhet och ogynnsam kapitalallokering. Men vi finner detta ogrundat och förväntar oss att sentimentet fortsätter att gradvis bli positivt när investerare börjar känna igen Bolidens mycket gynnsamma position", skriver DNB Markets som vidare anser att Bolidens höga ROCE (avkastning på sysselsatt kapital, reds nm) på 16 procent för de senaste 10 år är ett bevis på att det är ett "kvalitetsbolag".

Kepler Cheuvreux har å sin sida sänkt riktkursen till 380 kronor från 390 kronor.

"Vi ser ingen anledning att väsentligt ändra vår syn eller våra prognoser och upprepar vår positiva syn på Bolidens metallmix, där koppar och ädelmetaller står för 50-60 procent av intäkterna och där Odda-expansionen, ökad produktion i Aitik och det nya tankhuset i Rönnskär driver intäkterna 2025-26", skriver Kepler.

Inte heller Ålandsbanken har ändrat sin positiva långsiktiga syn på Boliden.

"Efter gårdagens kursnedgång värderas Boliden till ev/ebit 9,3x för 2025 baserat på aktuella metallpriser och valutakurser vilket vi anser vara för lågt givet bolagets lönsamhets- och tillväxtpotential", skriver banken.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.