Laddar annons
Nyhet
19 Jul, 2024

BONAVA: FORTSATT MARKNADSFÖRBÄTTRING, ÅTERHÄMTNING TAR TID - VD

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsutvecklaren Bonava konstaterar att marknaden fortsätter att förbättras. Återhämtningen tar tid, men det blir starkare för varje kvartal som går.

Det säger vd Peter Wallin till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det andra kvartalet.

"Vi ökar produktionsstarterna procentuellt mycket i kvartalet men de stora volymerna brukar vi inte se förrän andra halvåret. Det är cyklikaliteten i den tyska verksamheten. Resultatmässigt och leveransmässigt ser vi ett stabilt resultat med ökad lönsamhet för Bonava Tyskland i kvartalet", säger han.

Vad gäller produktionsstarter har Bonava en bra pipeline och bolaget hoppas kunna öka dem framöver.

Tidigare har det talats om flaskhalsar vad gäller tillståndsprocesser i Tyskland, har det lagt sig under den här lite svagare perioden?

"Jag önskar jag kunde säga ja, men det kan jag inte göra. Däremot har det precis som i Sverige och de nordiska marknaderna blivit lugnare för kommunerna med tillståndsprövningar. Det gör att de är väldigt proaktiva och försöker hjälpa oss komma i gång i större utsträckning, även om tillståndsprövningen där är fortsatt en utmaning i det korta perspektivet. Men det är en större lyhördhet jämfört med hur det var när allt gick på full gas", säger han.

Bonavas försäljningsgrad i pågående produktion uppgick i slutet av andra kvartalet till 51 procent, mot 55 procent vid årsskiftet.

"Den siffran påverkas bland annat av att vi har startat ett projekt i Uppsala där vi har noll i försäljningsgrad, eftersom det som syns i försäljningsgraden är bindande kontrakt, och projektet i Uppsala har en bokningsgrad på 42 procent just nu. När vi konverterar dem ökar det försäljningsgraden med ett antal procentenheter", säger han och fortsätter:

"I takt med att vi levererar investerarprojekt kommer vi få en bra balans i vår portfölj, för då säljer vi projekten direkt och får upp försäljningsgraden i snitt. När vi nu tittar på produktionsstarterna och ökar volymen väsentligt kommer förförsäljningsgraden att ligga lite lägre än vad vi har sett historiskt då även vi känner att vi kan ta den risken det innebär att starta ett projekt", säger han.

Antalet osålda färdigställda bostäder uppgick vid halvårsskiftet till 442 från 485 i slutet av förra kvartalet.

"Vi har sålt 140 av de vi gick in i kvartalet med, och vi fortsätter sälja, så volymen minskar. Vi ser en väldigt stark möjlighet att sälja när våra kunder har möjlighet att köpa och sälja i samma marknad. Volymantalet som är störst hänförs till två projekt i Baltikum. Samtidigt ligger Tyskland lågt, och Sverige börjar ligga lägre och Finland taktar nedåt", säger han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.