Marknadskommentar
14 Mar, 2024

BÖRSEN: INFLATIONSUTFALL, EMBRACER OCH RUSTA I FOKUS

Uppdaterad:
14 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en öppning i sidled på torsdagen. I fokus stod rapporterande Rusta samt Karlstadbygget Embracer som aviserat en miljardförsäljning av "kärnan" i dotterbolaget Saber. Svensk inflation överraskade på nedsidan, ett välkommet besked för Riksbankschefen Erik Thedéen i centralbankens kamp mot inflationen.

Strax efter klockan 8.20 noterades den tyska DAX-terminen och Paris CAC40-termin ned 0,1 procent vardera. Enligt IG Markets förhandel indikerades en öppning i princip oförändrat.

Börserna på Wall Street stängde mestadels nedåt på onsdagen, med flera chiptillverkare som sänke tillsammans med Tesla. Vid börsstängning var breda S&P 500-indexet ned 0,2 procent till 5.165, motsvarande en nedgång om 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning

Asienbörserna rörde sig måttligt på torsdagen och index gick åt skilda håll bland de större börserna.

Inför öppning visade siffror från SCB att svensk inflation, mätt som KPIF (KPI med fast ränta) steg med 0,2 i februari jämfört med föregående månad, och steg med 2,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Det var lägre än väntade +0,3 procent jämfört med månaden före och en ökning med 2,6 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 3,5 procent i februari. Infront-enkäten pekade här mot 3,6 procent.

Siffrorna var också lägre än Riksbankens prognos, från november, som pekade mot en KPIF-inflation på 2,9 procent i februari samt en KPIFXE-inflation på 3,7 procent.

På bolagsnivå har Embracer ingått avtal om att avyttra vissa tillgångar, från den operativa koncernen Saber Interactive för en köpeskilling om 247 miljoner dollar som ska betalas genom diverse komplexa upplägg. Köparen, Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Sabermedgrundaren Matthew Karch, får även en optionsrätt att förvärva 4A Games och Zen Studios till ett fast pris inom en viss tidsperiod.

Affären innebär att Embracer upphör med all verksamhet i Ryssland och förbättrar kassaflödet, skriver bolaget som har en presentation av affären klockan 9.

Detaljhandelskedjan Rustas rapport avslöjade att bolagets rörelseresultat under det tredje kvartalet (november–januari) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 uppgick till 367 miljoner kronor (292).

Rörelsemarginalen förstärktes samtidigt till 11,3 procent (9,6).

It-störningarna, kopplade till attacken mot Tietoevry, under januari månad genererade ett försäljningstapp på omkring 60 miljoner kronor med en negativ ebita-effekt på 25 miljoner.

Påverkan i det fjärde kvartalet bedöms samtidigt vara i paritet med det tredje kvartalet, uppgav bolaget.

Vidare i nyhetsflödet noteras att läkemedelsjätten Astra Zeneca köper bolaget Amolyt Pharma, specialiserat inom sällsynta sjukdomar, för upp till 1,05 miljarder dollar.

Köpeskillingen består av en betalning på 800 miljoner dollar som ska erläggas när affären slutförs, samt rätten för Amolyts ägare att motta en tilläggsköpeskilling på 250 miljoner dollar.

Fastighetsbolaget K-Fastigheter har beslutat om en riktad nyemission om totalt cirka 128 miljoner kronor.

Tecknare av aktierna i emissionen är en rad befintliga aktieägare och emissionskursen är satt till 19:19 kronor per aktie – i linje med onsdagens stängningskurs.

"Nettolikviden från emissionen avses användas till att skapa förutsättningar för fortsatt expansion genom förvärv av byggrätter och byggstarter av nya projekt", skriver K-Fastigheter.

På rekommendationsfronten noteras bland annat att Nordea Markets återupptar sin bevakning av Gränges med rekommendationen köp och med en riktkurs på 125 kronor.

Grängesaktien stängde på 104:90 kronor på onsdagen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.