Marknadskommentar
29 Jul, 2024

BÖRSEN: KRING NOLLSTRECKET, SBB VINNARE, OMXS30 +0,1%

Uppdaterad:
29 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade måndagshandeln kring nollstrecket. Bland enskilda bolag lyfte SBB och Saab, medan Xspray och Africa Energy var mot strömmen och rasade.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,1 procent till 2.580. Aktier för totalt 13 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten handlades de ledande Europabörserna på olika sidor om nollan. I London stärktes FTSE 100 med 0,5 procent, medan CAC 40 i Paris tappade 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet fanns fastighetsbolaget SBB med ett lyft på 9,9 procent.

Försvarsbolaget Saab stärktes 0,7 procent. Bolagets vd Micael Johansson efterlyste i en intervju med Financial Times stöd till försvarsindustrin i en storleksordning om 100 miljarder euro snarare än de 1,5 miljarder euro som för närvarande planeras av EU-kommissionen.

I botten av storbolagsindexet fanns livekasinoleverantören Evolution och kraft- och automationsföretaget ABB, som backade 1,3 respektive 1,1 procent.

Evolutions tapp följde en riktkurssänkning från Deutsche Bank till 1.071 kronor från 1.332 kronor.

ABB backade efter att bolagets tillträdande vd, Morten Wierod, sålt aktier för drygt 19,5 miljoner kronor.

Africa Energy rasade 47 procent efter att den franska energikoncernen Totalenergies beslutat att lämna Block 11B/12B och Block 5/6/7 i Sydafrika, där bolaget äger cirka 10 procent. Även QatarEnergy International drar sig ur sin 25 procentiga andel.

Negativt var det även för forskningsbolaget Xspray Pharma som rasade över 27 procent. Bolaget har fått en så kallad CRL, complete response letter, från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gällande sin ansökan för Dasynoc. Vidare skriver Pareto att en kassa som räcker i sex till tolv månader kan det betyda att nedrevideringar väntas.

Impact Coatings, som är verksamt inom så kallad PVD-beläggning, rusade över 16 procent efter att bolaget fått en order av en kinesisk kund värd drygt 2 miljoner euro.

Dagens rapportbolag, Prisma Properties, redovisade hyresintäkter på 99 miljoner kronor i det andra kvartalet 2024, jämfört med 84 miljoner kronor samma period i fjol. Aktien var ned 2,3 procent.

I övrigt föll konstgödseltillverkaren Cinis Fertilizer drygt 4,3 procent. På måndagsförmiddagen släppte Affärsvärlden en analys på bolaget som mynnade ut i ett säljråd.

Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs för det tyska lastbilsbolaget Traton, där bland annat Scania ingår, till 33 från 36 euro. Aktien backade 1,6 procent till 28:85 euro.


Graf: OMXS30 måndagen den 29 juli

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.