Marknadskommentar
3 May, 2024

BÖRSEN: NIBE, KINNEVIK OCH ELECTROLUX VINNARE, OMXS30 +0,6%

Uppdaterad:
3 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på fredagen och uppgången tilltog något efter amerikansk jobbstatistik.

Lastbilskoncernen Volvo pressades efter svag ACT-statistik medan Karnov rusade efter bud.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.540 och aktier för 18,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Inom OMXS30 låg Nibe, Kinnevik och Electrolux i topp, med uppgångar på 2,8-4,9 procent.

USA-jobbstatistik på eftermiddagen visade att antalet sysselsatta i april ökat med 175.000 personer, mindre än väntade 243.000. Beskedet fick räntor att sjunka och börser att stiga.

Största förloraren i indexet var lastbilskoncernen Volvo som sjönk 2,2 procent. ACT-statistik visade en svag orderingång på tunga lastbilar i april på den för Volvo viktiga nordamerikanska marknaden.

Boliden, som träffat avtal om att återuppta verksamheten i Taragruvan, uppgav också att det redovisar en försäkringsintäkt på 2,4 miljarder kronor i andra kvartalet relaterat till Rönnskärsbranden 2023. Aktien ökade 0,5 procent.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC stängde oförändrat. Rörelseresultatet och orderingången var svagare än väntat.

Fastighetsbolagen Castellum och Balder var ned med 1,6 respektive 0,9 procent. Båda bolagens kvartalsrapporter innehöll siffror som inte nådde analytikernas förväntningar.

Lindab, som levererar till bygg- och ventilationssektorn, handlades ned 2,7 procent efter en resultatförsämring.

Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist Finance var en stor vinnare. Kvartalsrapporten visade en kraftig resultatförbättring och avkastningen på eget kapital ökade till 19 procent, att jämföra med 6 procent motsvarande kvartal året före. Aktien lyfte 18 procent.

Informationstjänsteföretaget Karnov har fått ett uppköpsbud från Greenoaks Capital Partners och Long Path Partners på 84 kronor per aktie. Bolagets styrelse rekommenderar budet. Karnov steg 31 procent till 86 kronor.

Programvarubolaget Vitec handlades ned 3,3 procent till 504 kronor under hög omsättning. Carnegie har inlett bevakning av Vitec med en säljrekommendation och en riktkurs på 430 kronor.

Redeyes positiva syn på fiberoptikbolaget Hexatronic har stärkts efter uppmuntrande utsikter från bolagets amerikanska sektorkollegor. Det skrev analyshuset i en analys och Hexatronic svarade med att lyfta 19 procent.

Fastighetsbolaget K2A behöver stärka sin likviditet då det finns osäkerhetsfaktorer för driften, framgår av revisionsberättelse till årsredovisningen. Aktien backade 11 procent.


OMXS30 fredagen den 3 maj

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.