Marknadskommentar
15 Apr, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING NÅGOT UPP VÄNTAS TROTS ÖKAD GEOPOLITISK ORO

Uppdaterad:
15 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att kunna öppna uppåt på måndagen i likhet med de ledande Europabörserna, trots att Irans attack mot Israel under helgen ökat den geopolitiska osäkerheten.

En viss lättnad kunde skönjas då ingen motattack skett hittills och att skadorna från attacken uppges vara begränsade.

Joe Biden har meddelat Israels premiärminister att USA inte kommer delta i någon motoffensiv mot Iran. Iran har i sin tur signalerat att landet vill genomföra sin aktion mot Israel på ett "kalibrerat" sätt för att undvika en fullständig regional konflikt.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen upp 0,5 procent och Paris CAC40-terminen var på plus 0,3 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång om 0,4 procent i den svenska öppningshandeln.

De ökade geopolitiska spänningarna i Mellanöstern pressade USA-börserna redan på fredagen. S&P 500 sjönk 1,5 procent och räknat från svensk börsstängning tappade indexet 0,5 procent.

Asienbörserna tappade på måndagen, med undantag för Kina. En befarad oljeprisuppgång efter attacken uteblev dock och Brentoljan var ned 0,4 procent till strax över 90 dollar per fat. USA-räntorna har stigit efter svensk stängning på fredagen samtidigt som dollarn stärkts mot yenen.

Nyhetsflödet från de svenska bolagen var relativt tunt, med flertalet rekommendationer i fokus.

Dagens Industri ger en köprekommendation för Vimian i analysen "Veckans aktie", där tidningen ser en kurspotential på över 30 procent i djurhälsobolaget.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Fortnox till köp från behåll och dragit upp riktkursen till 87 (49) kronor, vilket kan ställas mot att aktien stängde på 63:68 kronor i fredags.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin långsiktiga rekommendation för Indutrade till underperform från market perform. Handelsbanken har samtidigt sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Lundin Mining till behåll från köp.

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av Alleima med en köprekommendation. Vidare har ABG nedgraderat Beijer Ref till behåll från köp.

DNB Markets har sänkt sin rekommendation för Peab till sälj från behåll.

Börsveckan rekommenderar köp av Qleanair, It-återförsäljaren Dustin och molnkommunikationsbolaget Sinch.

I eftermiddag, före USA-börsernas öppning, väntas storbanken Goldman Sachs släppa sin kvartalsrapport.

På morgonen har regeringen presenterat vårbudgeten och i eftermiddag väntas amerikansk statistik i form av detaljhandelsförsäljningen i mars.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.