Marknadskommentar
3 Oct, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING NEDÅT INDIKERAS INFÖR ÖPPNING

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en öppning nedåt på torsdagen samtidigt som oljepriset fortsätter uppåt efter de senaste dagarnas oro kopplat till situationen i Mellanöstern.

Omkring klockan 8.30 noterades den tyska DAX-terminen ned 0,6 procent medan den franska CAC40-terminen sjönk omkring 0,5 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en svensk börsöppning ned om cirka 0,3 procent.

De amerikanska börserna stängde strax ovanför nollstrecket på onsdagen. S&P 500 stängde oförändrat vid 5.710, motsvarande en nedgång om 0,3 procent från Stockholmsbörsens stängning.

På Tokyobörsen gynnades aktiepriserna av en svagare yen i spåren av att den nya premiärministern Shigeru Ishiba sagt att ekonomin inte är redo för en räntehöjning. Yenen försvagades med nästan 3 procent, en ovanligt stor endagsrörelse. Det japanska Nikkei 225-börsindexet var upp 2 procent.

I Hongkong föll kurserna däremot tillbaka med närmare 3 procent i spåren av den senaste tidens starka kinesiska aktiemarknadsuppgångar som har kommit efter att staten aviserat ekonomiska stimulansåtgärder.

I kinesiska Shanghai och Shenzhen håller börserna helgstängt tills på tisdag. Även i Sydkorea var det helgstängt på torsdagen.

Råoljepriserna var upp någon procent på torsdagsmorgonen i spåren av fortsatta geopolitiska spänningar i Mellanöstern. Priserna på Brent- respektive WTI-olja står runt 0:80 dollar högre än vid Stockholmsbörsens stängning sent på onsdagseftermiddagen. På onsdagseftermiddagen sjönk priset dock tillbaka något.

"Oljepriset öppnade något högre i dag men har sedan legat stilla – troligen i avvaktan på utvecklingen i Mellanöstern som satt fart på viss oro för det framtida oljeutbudet", skriver Karl Steiner, analyschef vid SEB, i ett marknadsbrev.

Under onsdagskvällen tillbakavisade Opec-sekretariatet den Wall Street Journal artikel som gjorde gällande att Saudiarabiens oljeminister varnat för att oljepriset kan falla till 50 dollar per fat om länderna i oljekartellen Opec+ inte följer sina kvoter i enlighet med beslutade produktionsbegränsningar.

I ett inlägg på X uppgav Opec att påståenden som gjorts i artikeln är "helt felaktiga och vilseledande".

På hemmaplan har Pareto Securities inlett bevakningen av Paradox med rekommendation köp och riktkurs 280 kronor. Aktien stängde på 182:30 kronor förgående handelsdag.

JP Morgan har gjort en genomgång av nordiska storbanker och justerat ned riktkurserna på vissa, däribland SEB och Swedbank. SEB sänks till 127 kronor, från 130 kronor med rekommendationen undervikt medan Swedbank sänks till 195 kronor, från 200 kronor. Rekommendationen för Swedbank är neutral.

ABG inleder bevakning av Bufab med köprekommendation och sänker Telia till sälj.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.