Marknadskommentar
8 Aug, 2024

BÖRSEN: VÄNDE TILL PLUS EFTER AMERIKANSK JOBBDATA, OMXS30 +0,3%

Uppdaterad:
8 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens inledande nedgångar på torsdagen suddades ut efter att statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet släpptes. Bland vinnarna i det gröna storbolagsindexet fanns Evolution i toppen.

Vid stängning hade OMXS30 stärkts 0,3 procent till 2.450, och aktier för drygt 12 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten syntes blandade rörelser. Tyska DAX-indexet var upp 0,3 procent, medan CAC 40 i Paris försvagades med 0,2 procent.

I toppen av det svenska storbolagsindexet befann sig livekasinounderleverantören Evolution och storbanken Nordea, med uppgångar om 1,6 respektive 1,4 procent. I Evolutions fall kunde det i nyhetsväg noteras att Kenneth Darth, via Spring Mountain Investment, flaggat upp över 5 procent i bolaget och har gått från att inte ha något innehav till att nu äga 11,2 miljoner aktier i bolaget. Detta motsvarar 5,3 procent av Evolution.

I botten av indexet fanns i stället fastighetsbolaget SBB och investmentbolaget Kinnevik, som sjönk 3,3 respektive 2,6 procent.

Bland rapporterande bolag har G5 Entertainment, som utvecklar spelappar åt smarttelefoner och surfplattor, redovisat rörelseresultat, rörelsemarginal och nettoomsättning under analytikernas förväntningar för det andra kvartalet. G5-aktien föll 12 procent.

Samtidigt klättrade Orrön Energy, verksamt inom förnybar energi, lätt upp 5,1 procent. Bolaget rapporterade ett rörelseresultat på 1,1 miljoner euro för det andra kvartalet, jämfört med -4,8 miljoner euro motsvarande kvartal för ett år sedan. Efter rapporten har bolagets storägare JNE Partners ökat innehavet till över 10 procent.

Fastator adderade 1,9 procent på nyheten om att investmentbolaget nått en överenskommelse med en revisionsbyrå och hittat en ny potentiell revisor.

Starkt gick även EQL Pharma som efter sin rapport belönades med en uppgång om 7,2 procent. Bolaget spådde en försäljningstillväxt på cirka 40 procent för nuvarande räkenskapsår.

Vidare handlades internetleverantören Bredband2 upp med 4,9 procent på sin rapport för det andra kvartalet.

Perpetua Medical rusade 35 procent efter att medicinteknikbolaget ingått avsiktsförklaring avseende avyttring av Wastelog och Pharmacolog Dashboard. Avsiktsförklaringen har ett preliminärt värde om 1,5 miljoner dollar, med utrymme för förhandlingar från köparen.

Vidare har SEB höjt sin rekommendation för Sampo, från behåll till köp, med en riktkurs på 44 euro. Aktien var upp 0,7 procent till 40:28 euro.


Graf: OMXS30 torsdagen den 8 augusti

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.