Laddar annons
Marknadskommentar
24 Jul, 2024

BÖRSEN: VISS NEDGÅNG VÄNTAS MED PRESS FRÅN USA

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda nedåt på onsdagen i spåren av en viss nedgång i USA. Rapporterna har fortsatt rulla in. Stora Ensos rapport visade ett resultat över förväntan medan SSAB:s resultat låg mer i linje med förväntningarna.

Asienbörserna backade med Tokyobörsen i täten för nedgången med ett tapp på ungefär en procent.

Även i USA var riktningen nedåt efter en positiv inledning på tisdagshandeln. Bland de rapporterande bolagen rusade Spotify, medan Paccar och UPS rasade. Rapporter från teknikjätten Alphabet och elbilstillverkaren Tesla levde inte upp till förväntningarna.

Med en dryg halvtimme till börsöppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på nedgångar. Noteringarna för Paris och Frankfurt-börsen var ned 0,8 respektive 0,5 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,4 procent.

Stora Enso spår en gradvis återhämtning under 2024. Massa- och pappersbolaget redovisade ett operativt rörelseresultat på 161 miljoner euro under kvartalet. Det var över analytikernas förväntningar vid 153 miljoner euro enligt konsensus från Infront.

Ståltillverkaren SSAB:s rörelseresultat minskade under det andra kvartalet. Nedgången jämfört med fjolåret var främst hänförligt till lägre grovplåtspris i USA. Ebitda-resultaten på drygt 4 miljarder kronor inkom i linje med förväntningarna. Stålföretaget spår att divisionen Special Steels leveranser i det tredje kvartalet blir lägre jämfört med årets andra kvartal, medan priserna bedöms bli något lägre.

Rottneros fick se ett försämrat rörelseresultat som sjönk till 30 miljoner kronor från fjolårsperiodens nivå om 41 miljoner kronor.

Kambi visade en marginalförbättring avseende rörelseresultatet till 13,5 procent från fjolårets nivå om 8,6 procent. I monetära termer uppgick rörelseresultatet till 6,2 miljoner euro.

Loomis ebita-resultat för det andra kvartalet på 887 miljoner kronor var något bättre än analytikernas förväntningar från Infront. Kontanthanteringsbolagets marginal i Europa var bättre än väntat.

Finländska detaljhandelsbolaget Tokmanni kom på onsdagskvällen med en vinstvarning. Försäljningen i det andra kvartalet påverkades av en sen start på vårsäsongen.

Deutsche Bank nedgraderade sin rekommendation för SKF till sälj från behåll. Riktkursen sänks till 182 från 208 kronor.

Barclays Capital har höjt sin rekommendation för Essity till jämvikt från undervikt. Riktkursen höjs till 310 från 235 kronor.

Berenberg Bank har sänkt riktkursen för Evolution till 1.140 kronor från 1.285 kronor med en upprepad rekommendation om behåll.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.