Marknadskommentar
5 Sep, 2024

BÖRSEN: VOLVO CARS MOT STRÖMMEN PÅ LÄTT RÖD BÖRS, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
5 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen svagt nedåt. Volvo Cars steg mot strömmen efter att bolaget släppt nya, sänkta mål inför bolagets kapitalmarknadsdag.

Strax efter klockan 9.30 hade OMXS30 backat med 0,1 procent till nivån 2.530. Aktier för omkring 1,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna handlade index i Frankfurt och Paris på varsin sida utav nollstrecket med fransmännen som förlorare.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av medicinteknikbolaget Getinge som var upp 1,8 procent. Även storbankerna återfanns i toppskicket av indexet.

Fastighetsbolaget SBB återfanns i botten, ned 1,7 procent. Volvo Cars inleder sin kapitalmarknadsdag klockan 10 på torsdagen. Inför denna har biltillverkaren slopat sitt intäktsmål för 2026 om att nå en omsättning på 550-600 miljarder kronor samt sänkt målet om en ebit-marginal över 8 procent.

I stället för att sikta på ett absolut intäktsmål är Volvo Cars ambition nu att fortsätta växa snabbare än premiumbilsmarknaden fram till 2026, "precis som man gjort de senaste åren", skriver biltillverkaren.

Volvo Cars sänker alltså marginalmålet för 2026 och siktar nu på ebit-marginalen 7-8 procent (tidigare över 8 procent). Aktien var upp omkring 3 procent.

Telekombolaget Tele2 lyfte en halv procent efter att bolaget på onsdagskvällen meddelat att vd Kjell Johnsen avser lämna bolaget så fort en efterträdare har utsetts.

"När vi är där vi är nu så borde jag egentligen ta ett åtagande på fyra-fem år, och det är för länge. Jag känner att antingen tar jag ett längre åtagande eller så går jag vidare, och jag har valt att gå vidare", uppgav Kjell Johnsen för Nyhetsbyrån Direkt under onsdagskvällen.

I telekomsektorn har Citi Investment Research höjt sin riktkurs för Telia till 31 kronor från 26 kronor med en upprepad neutral rekommendation efter Telias, under onsdagen, annonserade sparprogram. Carnegie har samtidigt sänkt sin rekommendation för Telia till behåll från köp. Riktkursen är 32 kronor. Även Telia-aktien var upp en halv procent.

Fastighetsbolaget SLP backade 4,1 procent till 35:30 kronor efter att ha hämtat in 1,1 miljarder kronor genom en riktad emission där kursen sattes till 35 kronor.

Ett antal svenska och internationella institutionella investerare deltog i emissionen, däribland Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Clearance Capital Limited och SEB Asset Management. Däremot lyste största ägaren Erik Selins namn med sin frånvaro i pressmeddelandet.

I sektorn lyfte samtidigt Logistea över 5 procent efter att bolaget preliminärt inkluderats i EPRA-index (European public real estate associasion). På fredag väntas ett slutgiltigt resultat.

Astra Zeneca var ned 0,8 procent under hög omsättning. Kinesisk polis i Shenzhen har frihetsberövat fem nuvarande eller tidigare anställda hos läkemedelsbolaget Astra Zeneca, enligt Bloomberg. Vidare har Goldman Sachs höjt sin riktkurs till 159 pund från 158 pund, motsvarande cirka 2.148 kronor. En bra bit över nuvarande nivå om 1.745 kronor.



image



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.