Marknadskommentar
11 Apr, 2024

BÖRSEN: VOLVO NED EFTER SÄNKT REKOMMENDATION, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
11 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen kring nollstrecket inför ECB:s räntebesked klockan 14.15 med efterföljande presskonferens. Bland bolaget sjönk Volvo sedan Citi sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Angående ECB räknar en enig analytikerkår med att den europeiska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad nu, men frågan är om de är redo att flagga tydligt för att en räntesänkning kan komma vid nästa möte, den 6 juni, vilket är vad marknaden nu räknar med.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.518. Aktier för omkring 1,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Tyska DAX-index var samtidigt ned 0,1 procent medan franska CAC40-index lyfte 0,6 procent.

Inom OMXS0 steg Hexagon och Tele2 mest med uppgångar om 1,3 respektive 1,1 procent. Även Astra Zeneca var upp 1,1 procent. Läkemedelsjättens styrelse har meddelat att den avser öka den årliga utdelningen för 2024 med 0:20 dollar till 3:10 dollar per aktie. Den 7-procentiga höjningen ska återspegla bolagets förtroende för dess prestation och kassagenerering, heter det.

Bland de tidiga förlorarna fanns Volvo som sjönk 3,2 procent. Citi Investment Research har sänkt sin rekommendation för Volvo till neutral från köp. Efter att under ett decennium ha bedömt aktien som undervärderad bedömer nu banken att det är "dags att hämta andan".

Telia, som handlas exklusive rätt till delbetalning om utdelning om 50 öre, var ned 1,9 procent motsvarande 50 öre.

På samma tema sjönk Volvo Cars 2:80 kronor motsvarande 6,4 procent. Personbilstillverkaren handlas under torsdagen exklusive rätt att erhålla inlösenaktier i Polestar.

Vidare backade New Wave 8,1 procent. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för detaljhandelsbolaget till behåll från köp. "Vi ser goda långsiktiga tillväxtmöjligheter för profil- och sportsegmentet men tror att efterfrågan är något dämpad på kort sikt", skriver Nordea.

Pareto har inlett bevakning av Mildef med rekommendationen köp. Enligt Pareto bör bolaget, som nu har en rekordhög orderstock och outnyttjad marknadspotential, kunna ha tvåsiffrig procentuell tillväxt med lönsamhet framöver. Mildef var upp nära 4 procent.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Peab till köp från behåll. Peab steg 1,5 procent.

Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Alleima. Den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, är outperform. Den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, är behåll. Aktien adderade 1,9 procent.

Doxa sjönk 4,9 procent till 2:93 kronor. Bolaget, som är verksamt inom fastighetsinvesteringar, har genomfört en riktad nyemissionen om cirka 190 miljoner kronor med teckningskursen 2:85 kronor, motsvarande en rabatt om cirka 7,5 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar PPI för mars, med ytterligare ledtrådar inför PCE-inflationsdata, samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30.


Graf: OMXS30 torsdagen den 11 april

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.