Nyhet
22 Feb, 2024

Bure: Investeringar väntar efter Mycronic-försäljningen - VD

Uppdaterad:
23 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bure sitter på en miljardkassa redo att investeras i nya bolag.

Efter försäljningen av 3,7 miljoner aktier i Mycronic i november 2023, där nettot landade på cirka 810 miljoner kronor, har Bures likvida medel växt till cirka 1,4 miljarder kronor.

Nu är tanken att merparten ska investeras i nytt.

"Vi ville skapa lite handlingsfrihet och finansiellt utrymme för vår förvaltning, och det är givetvis att titta efter nya investeringar. Vi har i dag ganska mycket tillväxtbolag, vilket har varit framgångsrikt. Nu funderar vi på att kanske komplettera det med någon mer direktavkastande tillgång", säger Bures vd Henrik Blomquist till Nyhetsbyrån Direkt.

Är det noterat eller onoterat som lockar mest i det fallet?

"Vi har bevakning på båda och har båda typerna i portföljen. Just nu bedömer jag att det är lite olika konkurrenssituation mellan de här olika tillgångarna. När det gäller den onoterade miljön, med större storlekar på bolagen, konkurrerar vi med private equity där det blir en speciell situation då de ofta är väldigt framåt och har mycket kapital. Tittar vi på börsnoterade bolag handlar det för oss om minoriteter på ett annat sätt som man ska behärska och hantera".

När förväntar du dig att ni har ett förvärv att visa upp?

"Det kan jag inte kommentera. Vi tittar hela tiden på nya saker".

För helåret 2023 lyfter vd:n vidare fram att bolagets fyra största innehav (Mycronic, Vitrolife, Yubico och Xvivo) samtliga haft rekordår med ökad omsättning och ett förbättrat resultat. De mindre innehaven som Mentice och Ovzon har haft det tuffare.

Framåt ser Bure-vd:n en viss optimism på marknaden och på börsen.

"Det har att göra med att räntekurvorna har planat ut och att inflationen har börjat komma ned. Det här får investerare att känna sig lite mer positiva inför framtiden. Sedan finns det också massor av geopolitiska problem som kan röra till det, som håller tillbaka något", säger Henrik Blomquist.

Kommer 2024 bli ett bra år för Bure?

"Det är min ambition. Vi jobbar långsiktigt med alla våra innehav. Vi hade ett bra 2023, vilket skapar optimism framåt".

Under helåret 2023 ökade Bures substansvärde från 196:30 kronor till 257:90 kronor per aktie, vilket motsvarar en ökning med 31,4 procent.

Totalavkastningen för Bure-aktien var 17,0 procent under 2023 jämfört med SIX Return Index som steg med 19,2 procent.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.