Nyhet
9 Oct, 2024

ECB: INGA BESLUT HAR FATTATS OM OKTOBERMÖTET - WUNSCH

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots kommentarer från olika ECB-företrädare på senare tid om en möjlig räntesänkning i oktober så har inga beslut fattats.

Det sade ECB-rådsledamoten Pierre Wunsch i en intervju med L'Echo på onsdagen, enligt Econostream.

"Det är inte på grund av att några av mina kollegor har talat i media som tärningen är kastad. Vi kommer att utvärdera detta lugnt nästa vecka", sade han.

Beträffande marknadens reaktioner på uttalandena från vissa kollegor sade Wunsch att "ECB bör inte leka med detta".

Han noterade att den ekonomiska aktiviteten har varit trögare än väntat och att inflationen är på väg mot 2 procent, men påpekade också att KPI kom med "överraskningar på uppsidan" före utfallet för september.

"Tjänsteinflationen förblir mycket dynamisk. Vi ligger på 4 procent ett år senare. Vi har fortsatt en inhemsk inflation som ligger signifikant över vårt mål", sade Pierre Wunsch.

Han tillade att han förordar "avvägda och kloka" räntesänkningar med tanke på den senaste tidens utveckling i den ekonomiska aktiviteten och inflationen, men ifrågasätter skälen för en räntesänkning i oktober.

"Jag var helt enig med beslutet att börja sänka räntan i juni. Men finns det en bestämmande faktor som gör att vi måste öppna diskussionen i oktober? Jag skulle verkligen vilja se vilken analys centralbankstjänstemännen gör av det", sade Wunsch.

Han noterade uppgången i oljepriset, den uthålliga USA-ekonomin och Kinas ekonomiska stimulanser som faktorer som måste vägas in.

"Risken är att om vi accelererar räntesänkningarna i ett läge där trenden i energipriserna vänder. Faktum är att i dag är det som gör att inflationen faller till största delen det negativa bidraget från energi", sade ECB-ledamoten.

Han tillade att en vändning i penningpolitiken efter allt för snabba räntesänkningar skulle vara svårare att kommunicera för ECB än att vara "lite för långsamma och behöva accelerera vid någon punkt".



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.