Nyhet
18 Jul, 2024

ECB: LÄMNAR STYRRÄNTOR OFÖRÄNDRADE (NY)

Uppdaterad:
18 Jul, 2024

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 4,25 procent. Depositräntan lämnades oförändrad på 3,75 procent.

Väntat var i båda fall att räntenivåerna skulle lämnas oförändrade, på 3,75 respektive 4,25 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ECB skriver att den inkommande informationen i stort stöder rådets tidigare bedömning av inflationsutsikterna på medellång sikt. Medan vissa mått på den underliggande inflationen tickade upp i maj på grund av engångsfaktorer, var de flesta måtten antingen stabila eller minskade i juni.

"Penningpolitiken håller finansieringsvillkoren restriktiva. Samtidigt är det inhemska pristrycket fortfarande högt, tjänsteinflationen är förhöjd och den totala inflationen kommer sannolikt att ligga kvar över målet långt in på nästa å", skriver ECB.

ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen återgår till sitt medelfristiga mål på 2 procent i tid och kommer att hålla styrräntorna tillräckligt restriktiva så länge det är nödvändigt för att uppnå detta mål.

"ECB-rådet kommer att fortsätta att följa en databeroende och mötesvis strategi för att fastställa lämplig nivå och varaktighet för begränsningen", skriver ECB.

"I synnerhet kommer dess räntebeslut att baseras på bedömningen av inflationsutsikterna mot bakgrund av inkommande ekonomiska och finansiella uppgifter, dynamiken i den underliggande inflationen och styrkan i penningpolitisk transmission. ECB-rådet förbinder sig inte i förväg till en viss räntebana", fortsätter banken.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.