Laddar annons
Nyhet
23 Jul, 2024

ECB: SEPTEMBER ÄR EN BÄTTRE MÅNAD FÖR POLICYBESLUT – DE GUINDOS

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Datamässigt är september en mycket mer bekväm månad att fatta beslut på än vad juli var, ECB måste vara mer försiktiga när de fattar beslut.

Det sade Luis de Guindos i en intervju med Europa press enligt ett referat på ECB:s webbplats.

Beslutet att inte sänka räntorna i juli grundades i den data som hade samlats in sedan det senaste policymötet i juni, sade de Guindos.

"Inflationen ligger praktiskt taget i linje med vår prognos", tillade han, men trots det var uppgifterna avseende den ekonomiska tillväxten något sämre, främst på grund av politisk osäkerhet efter valet i EU och Frankrike, något som låg till grund till de oförändrade räntorna.

Mer information i september, framför allt nya prognoser kommer att underlätta ECB:s omprövning av penningpolitiken och datamässigt är september en bättre månad än juli.

Vidare sade de Guindos att osäkerheten är fortsatt enorm och ECB måste vara försiktiga när de fattar beslut.

"När vi säger att vi vill ha mer förtroende menar vi mer förtroende för att inflationen i slutet av 2025 kommer att ligga på vår definition av prisstabilitet, vilket är en inflationstakt på 2 procent på medellång sikt. Det är nyckelfrågan".

Under tiden kommer ECB fortsätta få in nya uppgifter, så som löneutvecklingen, den är särskilt viktig på grund av den potentiella inverkan på tjänsteinflationen.

"lönedata är viktiga, men vi får dem med en tidsfördröjning. I september kommer vi att ha ytterligare två månaders data om inflationen och den underliggande inflationen", sade han.

Även de nya prognoserna är viktiga då de tas fram baserad på tidigare prognoser och uppgifter om bland annat oljepriser, växelkursutvecklingen och förändringar i finansieringsvillkoren.

När det kommer till inflationen tror ECB fortfarande på att den kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer under resten av året. Däremot är alla mått på underliggande inflation på väg ned, vilket innebär att disinflationen fortsätter in på början av nästa år.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.