EU: TRUMPS HANDELSHOT BÖR TAS PÅ ALLVAR - HABECK
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Donald Trumps handelshot bör tas på allvar.
Det sade Tysklands ekonomiminister Robert Habeck på tisdagen, enligt Reuters.
Han sade att EU och Tyskland bör söka samtal med USA nu för att säkra att inte alla förlorar på ett handelskrig, och uppmanade EU att stå enat i detta.
Tidigare hade Donald Trump uppgett att han, när han tillträder som USA:s näste president, ska införa tullar på 25 procent för alla produkter från Mexiko och Kina, och även höja tullar på kinesiska produkter.
Detta för att öka trycket att komma till rätta med droginförseln till USA, och då särskilt fentanyl, och migrantflödet.
Handeln mellan de nordamerikanska länderna är omfattande, mer än 83 procent av exporten från Mexiko gick till USA under 2023, medan motsvarande andel från Kanada var 75 procent.
Trumps hot skulle bryta mot det uppdaterade frihandelsavtal, USMCA, som slöts under Trumps förra period, och som var tänkt att ersätta Nafta-avtalet.
Trump kommer att kunna omförhandla avtalet under 2026, där en särskild klausul tillåter att de drar sig ur eller ändrar pakten. Utspelet nu kan ses som ett förhandlingsutspel inför det.
Ricardo Monreal, ledamot i styrande Morena-partiet och ledare i underhuset i Mexiko, uppmanade till "användandet av bilaterala, institutionella mekanismen" för att bekämpa drog- och vapenhandeln. Att eskalera handelskonflikter slår bara mot folks plånböcker.
Kanadas regering uppgav att premiärminister Justin Trudeau och Donald Trump haft ett samtal kort efter Trumps annonsering av tullarna, där de diskuterat bland annat gränssäkerhet. Trudeau hade framhållit att det är få migranter som passerar gränsen från Kanada jämfört med Mexiko och att de arbetar med amerikanska myndigheter för att störa fentanylleveranserna från Kina och andra ställen.
Liu Pengyu, talesperson för Kinas ambassad i USA, sade att ekonomiskt och handelssamarbete mellan länderna gynnar båda ömsesidigt, och att "ingen kommer att vinna ett handelskrig eller tullkrig", rapporterar Bloomberg News.
President Joe Biden har i år höjt tullarna på en rad kinesiska produkter, som halvledare, solceller och kritiska mineraler, med nivåer från 25 procent för batterier och 100 procent för elbilar.
Det är oklart i vilken mån Trumps hot om ytterligare 10 procent tull på kinesiska produkter stämmer med tidigare planer om 60 procent på all import från Kina, men bedömare ser det som ett förhandlingsutspel.
"Denna tull syftar till att slå mot fentanylhandeln och innebär inte nödvändigtvis att Trumps utlovade 60 procent tullar på all kinesiska import är borta från bordet", sade Neil Thomas på Asia Society Policy Institute Center for China Analysis.