Nyhet
18 Sep, 2024

FED: SÄNKER STYRRÄNTA TILL 4,75-5,00% (5,25-5,50) (NY)

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan, målnivån för dagslåneräntan Fed funds, till ett intervall mellan 4,75 och 5,00 procent. Målet var tidigare ett intervall på 5,25 och 5,50 procent.

En majoritet av tillfrågade ekonomer väntade att styrränteintervallet skulle sänkas med 25 punkter, till 5,00-5,25 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 26 juli 2023, då den höjdes med 25 punkter.

Fedkommittén var oenig om räntebeslutet, Michelle Bowman föredrog att sänka styrräntan med 25 punkter.

FOMC skriver i uttalandet att i övervägandet av ytterligare justeringar i målintervallet för fed fundsräntan (styrräntan) kommer de att noga utvärdera inkommande data, hur utsikterna utvecklas och riskbalansen.

Kommittén framhåller att den har blivit mer övertygade om att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent, och den bedömer att riskerna mot att uppnå sysselsättnings- och inflationsmålen är i stort sett balanserade.

"De ekonomiska utsikterna är osäkra, och kommittén är uppmärksam på risker mot båda sidor av sitt dubbla mandat (prisstabilitet och maximalt uthållig sysselsättning)", skriver FOMC.

Kommittén skriver vidare att den, för att utvärdera den lämpliga hållningen i penningpolitiken, kommer att fortsätta att bevaka implikationerna av inkommande information för de ekonomiska utsikterna.

"Kommittén är redo att justera hållningen i penningpolitiken vid behov om risker uppstår som kan skada uppnåendet av kommitténs mål", skriver FOMC.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.