Nyhet
8 Oct, 2024

LO-PROGNOS: BNP VÄNTAS ÖKA 0,9% I ÅR, KONSUMTIONSUPPGÅNG DRÖJER

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svensk ekonomi fortsätter att utvecklas svagt. De senaste årens utveckling, där en svag inhemsk efterfrågan räddas av en god utveckling i nettoexporten, förstärks.

Det skriver LO i en uppdaterad prognos på tisdagen.

BNP väntas öka med 0,9 procent i år och 2,2 procent nästa år. I juni spåddes en BNP-ökning på 0,8 procent i år och 2,1 procent nästa år.

De förväntningar som funnits från bland annat Riksbanken om ett potentiellt kosläpp för hushållens konsumtion under 2024 har kommit på skam. Men LO-ekonomernas bedömning är att hushållen, när inkomsterna förstärks, börjar med att fylla på sina reserver innan man tar på sig nya utgifter.

"Hushållen fortsätter att hålla hårt i plånboken. För att få fart på hjulen i svensk ekonomi krävs att hushållen börjar konsumera. Det förutsätter höjda reallöner och sänkta räntor", säger LO:s chefekonom Torbjörn Hållö i en kommentar.

Hushållens konsumtion väntas öka med 0,3 procent i år och 3,0 procent nästa år.

På arbetsmarknaden syns ännu ingen ljusning. Sysselsättningen har börjat stiga i enlighet med tidigare bedömningar och en något svagare tillväxt i arbetskraften håller ner arbetslöshetstalen mer än väntat. Men färre nya jobb annonseras ut och varslen fortsätter att stiga vilket pekar mot att återhämtningen dröjer.

Inflationstrycket i den svenska ekonomin är fortsatt

mycket svagt, och Riksbanken har vid de senaste mötena blivit allt tydligare i sina intentioner att sänka styrräntan mot en neutral nivå.

"Den svaga konjunkturen i kombination med att man agerat långsamt riskerar dock att leda till att direktionen tvingas sänka räntan under sin bedömning av den långsiktigt neutrala räntenivån", skriver LO-ekonomerna.

De ser en styrränta på 2,50 procent i slutet av 2024 och 1,75 procent i slutet av 2025.


LO                                             2024       2025
==============================================================
BNP 0,9% 2,2%
Arbetslöshet 8,3% 8,2%
KPIF 1,7% 1,4%
==============================================================


Bild: BNP-prognos


image



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.