Marknadskommentar
8 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NED, DOLLARN STABIL

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjönk efter svensk stängning i måndags och dollarindex ligger runt 102,4. Asiatiska börserna visar blandat samtidigt som oljepriserna steg i samband med eskaleringen i Mellanöstern.

Förra veckan på fredagen publicerades amerikanska jobbrapporten för september som kom in starkare än förväntningarna. Rapporten visade det snabbaste jobbskapandet på sex månader, en oväntad nedgång i arbetslösheten och högre löner, både räntor och dollarn steg då, en rörelse som dämpats i takt med oron för de ökade spänningen i Mellanöstern.

På måndagen talade flera Fed-ledamöter, bland annat Fed-chefen i New York, John Williams som sade att centralbanken är "väl positionerad" för att lyckas med en mjuklandning i den amerikanska ekonomin och stödjer en långsammare takt av räntesänkningar efter september månads sänkning med 50 punkter.

Vidare sade han att "den nuvarande penningpolitiken är verkligen väl positionerad för att förhoppningsvis upprätthålla den ekonomiska styrkan och återföra inflationen till 2 procent". Han noterade att arbetsmarknadsdata har förändrat förväntningarna och minskat spekulationerna om ytterligare en sänkning med 50 punkter i november.

I en marknadskommentar noterar Capital Economics att den oväntat starka jobbrapporten var en välkomnad överraskning, men nedgången i de flera andra indikatorer relaterade till arbetsmarknaden tyder på att detta inte var en trend men snarare en engångsföreteelse.

Även om rapporten satt stopp för fler räntesänkningar med 50 punkter bör Fed fortsätta med fler, mindre penningpolitiska lättnader, skriver Capital Economics.

Fedchefen i St. Louis, Alberto Musalem, uttryckte sitt stöd för Fed:s beslut att sänka räntan med 50 punkter förra månaden men betonade att han föredrar gradvisa sänkningar framöver.

"Med tanke på den nuvarande ekonomiska situationen anser jag att riskerna med att sänka för mycket, för snabbt är större än riskerna med att sänka för lite, för sent," sade Musalem.

Han fortsatte "jag förväntar mig att ytterligare gradvisa sänkningar av styrräntan kommer att vara lämpliga över tid. Tålamod har gynnat FOMC i arbetet med att upprätthålla prisstabilitet, och jag tror att det fortsatt är lämpligt, men jag kommer inte att spekulera om storleken eller tidpunkten för framtida förändringar".

"Både inflationen och arbetsmarknaden är i en stabil position, och jag anser att riskerna är balanserade", sa Musalem. Han noterade att den starka jobbrapporten inte förändrade hans syn på räntebanan. "Jobbrapporten ändrar inte min syn nämnvärt", avslutade han.

På tisdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 3 punkter ned till 3,96 procent medan tioårsräntan är 1 punkt lägre på 4,01 procent, jämfört med svensk stängning i måndags.

Dagens makroagenda för USA består av NFIB småföretagssentiment för september som har stigit kontinuerligt sedan april i år men visade på en nedgång i augusti.

Asiatiska visar blandat på tisdagen, japanska räntor är oförändrade och yenen är stabil mot dollarn.

På valutamarknaden handlas yenen runt 148:02 mot dollarn, jämfört med vid svensk stängning i måndags, medan euron ligger kring 1:099 mot dollarn.

Grundlönerna för arbetare i Japan ökade i rekordfart, vilket gav premiärminister Shigeru Ishiba medvind när han förbereder sig val senare i oktober.

Grundlönen för heltidsanställda steg med rekordhöga 2,9 procent i augusti årstakt, en ökning från 2,6 procent i juli. Tillväxten i nominella inkomster för alla arbetstagare sjönk till 3 procent.

En mindre lovande utveckling var att reallönerna sjönk efter att ha stigit de senaste två månaderna, medan en separat rapport visade att hushållens konsumtion sjönk.

Japans inflationsjusterade löner sjönk med 0,6 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år, efter två månader av ökningar drivet av sommarbonusar.

I årstakt sjönk konsumtionen med 1,9 procent, väntat var en nedgång med 2,6 procent.

En hållbar löneökning krävs för att Bank of Japan ska överväga ytterligare räntehöjningar.

I takt med de ökade spänningarna i Mellanöstern har oljepriserna stigit med över 3 procent på måndagen och Brent översteg 80 dollar per fat för första gången sedan augusti. Denna ökning drivs av ökade farhågor om ett regionalt krig i Mellanöstern, vilket får investerare att överge rekordstora korta positioner, det skriver Bloomberg News.

Rädslan om potentiella attacker mot Irans oljeinfrastruktur kan driva priserna upp ytterligare 3 till 5 dollar per fat. Analytiker varnar för att fortsatt konflikt kan störa den regionala oljeproduktionen och påverka Irans produktion.

På tisdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat tyska industriproduktion för augusti. I juli sjönk produktionen med 2,4 procent, efter en uppgång med 1,7 procent månaden före.

Här hemma publicerar SCB sitt första "snabb-KPI" som kommer fem arbetsdagar före ordinarie publicering, men som väntas ligga nära det senare utfallet.

I augusti överraskade KPIF-inflationen på nedsidan drivet av lägre energipriser, och nu väntas en ny nedgång till 1,1 procent från 1,2 procent. Kärninflationen väntas samtidigt sjunka till 1,9 procent från 2,2 procent.

Riksbankens senaste prognos från september spådde 1,0 respektive 1,9 procent. Detta blir det sista KPIF-utfallet innan nästa direktionsmöte i november, där flera bedömare nu ser en räntesänkning med 50 punkter.



              tisdag kl 07.00 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:3425 (10:3495) EUR/USD 1:0985 (1:0984)
EUR/SEK 11:3619 (11:3654) USD/JPY 148:45 (147:96)
Jp obl 2 0,41 (0,41) Jp obl 10 0,93 (0,93)
Ty obl 2 2,25 (2,24) Ty obl 10 2,26 (2,25)
US obl 2 3,96 (3,99) US obl 10 4,01 (4,02)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.