Nyhet
8 Oct, 2024

PM NYHETER I KORTHET TISDAG 8 OKTOBER

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

MYCKET PENGAR. Den tyska konkurrenten Thyssenkrupp vacklar i sin gröna omställning. Nu höjs krav i aktiemarknaden på att SSAB ska bromsa sin jätteinvestering i Luleå på drygt 50 miljarder kronor, mer än bolagets börsvärde. "Jag uppmanar SSAB:s nya vd Johnny Sjöström att inte låsa sig fast vid tidigare beslut", säger Handelsbankens erfarne analytiker Christian Kopfer. (DI)


…UTVÄRDERA ALLA ALTERNATIV. Det finns goda exempel på bolagsledningar som stoppat värdeförstörande investeringar i tid. SSAB:s nye vd måste utvärdera alla alternativ. En sak är säker – ett besked om att SSAB bromsar investeringen skulle leda till en kraftig uppgång i den hårt pressade aktien. (DI)


PRIVATEKONOMI. Riksbanken sänker styrräntan och bankerna sina bolåneräntor. Nu finns det attraktiva priser på bundna räntor hos flera banker. DN har frågat tre ekonomer om det är läge att binda lånen. (DN)


ÖVERKLAGAR. Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har överklagat den fällande hovrättsdomen om grovt svindleri, rapporterar DN. Birgitte Bonnesen dömdes i hovrätten i mitten av september till ett år och tre månaders fängelse för grovt svindleri. (DN/DI)


LÅNGA BETALTIDER. EU-kommissionen vill få igenom en förordning som ska tvinga storbolagen att betala mindre företag på max 30 dagar. Men flera medlemsländer är emot, däribland svenska regeringen. På hemmaplan anser Socialdemokraterna att lagstiftning är enda lösningen. (DI)


EXTRASTÄMMA. Neobanken Klarna kallar till extrastämma för att avsätta medgrundaren Victor Jacobssons representant i styrelsen Mikael Walther, mot vilken omfattande anklagelser presenteras.

Enligt Mikael Walther sker det som ett svar på försök att stoppa ett bonusprogram till Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, värt upp till motsvarande 360 miljarder kronor. (DI)


KROCKKUDDAR. Nedgången i storbankernas vinster väntas öka tredje kvartalet. Lägre räntenetto, högre kostnader och större kreditförluster ligger i korten inför rapporterna. Bäst väntas det ha gått för Nordea. Här finns chans att aktien kan få revansch. (DI)


PRISLAPP SATT. Villkoren kring SBB:s notering av bostadsfastighetsbolaget Sveafastigheter klarnar. Med försäljningen får SBB in nödvändigt kapital. "Om man frigör 3,5 miljarder kronor så har SBB tillräckligt med likviditet för att ta sig igenom 2025 till oktober 2026", säger Michael Johansson på Arctic Securities. (DI)


KRISDRAG. Efter stora förluster tar solcellsbolaget Svea Solar nya grepp för att möta raset på solcellsmarknaden. Verksamheten utvidgas med värmepumpar som ska säljas i samarbete med Ikea. (DI)


RÅVARURALLY. Rallyt i råvaror kan bara ha börjat och det är inte för sent att hoppa på tåget, enligt experterna. "Jag tror att vi är i början av en längre tjurmarknad på råvarumarknaden och att vi kommer få en lite svagare utveckling på aktiemarknaden under de kommande tio åren", säger börsprofilen Erik Martin Hansén. (DI)


KINARALLY. Börserna väntas fortsätta att stiga brant i Kina, enligt flera nya rapporter. Men analytiker varnar för att rusningen kan komma att följas av lika stor krasch, något som hänt efter tidigare stimulansraketer. (DI)



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.