Marknadskommentar
14 Oct, 2024

NEW YORK: SER UT ATT KLÄTTRA VIDARE FRÅN REKORDSTÄNGNING

Uppdaterad:
14 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Wall Streets börsterminer handlades med små förändringar på båda sidorna av nollstrecket inför öppning på måndagseftermiddagen, men breda indexets termin var på plus i väntan på nästa våg i tredje kvartalets rapportflod, vars fördämningar lösgjordes i slutet av förra veckan.

Terminen för det breda storbolagsindexet S&P 500 var upp med 0,2 procent medan Dow Jones sjönk med 0,2 procent. Motsvarigheten för teknikindexet Nasdaq 100 var 0,4 procent högre.

Banksektorns rapporter, som inleddes med JP Morgan och Wells Fargo i förra veckan, fortsätter under tisdagen med Goldman Sachs och Bank of America.

Starkare rapporter än väntat från JP Morgan och Wells Fargo togs som tecknen på en återhämtning i bankvinsterna och hjälpte till att driva den bredare marknaden till nya rekordnivåer i slutet av förra veckan. S&P 500 stängde över nivån 5.800 för första gången.

Samtidigt finns oro i marknaden rörande det stundande presidentvalet, som ser ut att bli en thriller. Dessutom har marknadsräntorna klättrat uppåt i takt med att centralbanken Federal Reserves styrräntesänkningskampanj stött på patrull i sentida data och även i form av geopolitiska faktorer såsom eskalationen i Mellanösterns konfliktnivå.

På måndagen håller dock räntemarknaden stängt för Columbus day.

Bland enskilda aktier som rörde på sig med utgångspunkt i nyhetsflödet fanns flygplanstillverkaren Boeing, som sjönk drygt 2 procent efter att det på fredagskvällen meddelats att 10 procent av arbetsstyrkan kommer sägas upp. Boeing senarelade också leveranser av den fortsatt icke-myndighetsgodkända modellen 777X. Bolaget gav också prognos om större förluster än vad marknaden räknat med för tredje kvartalet. Samtidigt pågår en strejk bland bolagets anställda.

Kryptorelaterade bolag handlades upp i takt med att bitcoinpriset klättrade med några procent. Coinbase steg runt 3 procent.

Anläggningsmaskinstillverkaren Caterpillars aktie handlades också ned med omkring 2 procent efter att Morgan Stanley sänkt aktiens rekommendation till undervikt, med anledning av svagheter inom byggmaskinsverksamheten. Riktkursen för aktien sänktes till 332 dollar från 349 dollar.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,17%
Terminen för S&P 500 +0,20%
Terminen för Nasdaq 100 +0,35%
2-åriga USA-räntan +0,0370 till 3,9966%
10-åriga USA-räntan +0,0299 till 4,1361%
Olja, US WTI -2,16% till 73:93 dollar/fat
Olja, Brent -1,99% till 77:47 dollar/fat
EUR/USD -0,0027 till 1:0909

KÄLLA: Infront.


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.