Marknadskommentar
14 Oct, 2024

NORDEN: KONGSBERG GRUPPEN VINNARE I OSLO, VINX 30 +0,1%

Uppdaterad:
14 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska grannbörserna handlades, likt i Stockholm, nära nollstrecket på måndagen. Indexen lyfte lätt efter att Wall Street fortsatt sin uppgång, men i Helsingfors och avslutade börsen på minus. Samlingsindexet Vinx 30 var upp 0,1 procent.

I Köpenhamn avslutade OMXC25-indexet måndagen med en 0,1-procentig uppgång.

Fraktjätten Maersk toppade indexet med att avancera 3,2 procent. Även Rockwool, som tillverkar isoleringsmaterial av stenull, återfanns i topp, upp 1,6 procent.

Danska Lundbeck tappade 0,7 procent efter att ha förvärvat Longboard Pharmaceuticals i en transaktion som värderas till totalt 2,6 miljarder dollar.

I botten av indexet placerade sig vindkraftsbolaget Vestas med en nedgång om 2,9 procent.

Oslobörsens OBX-index adderade 0,2 procent. Försvarsbolaget Kongsberg Gruppen gick starkt på måndagen, upp 4 procent, under en generellt bra dag för försvarsaktier. Kongsberg har även fått ett avtal från Nederländerna som förväntas vara värt cirka 11 miljarder norska kronor. Leveranser av vapensystemen kommer att starta 2028, och undertecknandet av kontraktet beräknas ske senare i år.

TGS, som erbjuder geodata för prospektering och produktion av olja och gas, tappade 3,7 procent i botten av indexet.

I Helsingfors var OMXH25 ned 0,2 procent med Stora Enso i botten efter Dagens industris avslöjande om att bolagets ledning uppmanar anställda att frångå rutinerna i slutet av kvartalet för att lyfta kassaflödet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.