Marknadskommentar
14 Oct, 2024

BÖRSEN: ASTRA ZENECA OCH ERICSSON UPP, MUNTERS NED, OMXS30 +0,X%

Uppdaterad:
14 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på måndagen. Ericsson steg på uppgifter om ett större kontrakt i Indien medan Munters sjönk efter en sänkt rekommendation.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent vid nivån 2.598. Aktier för cirka 10 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen som helhet.

Bland de mest omsatta aktierna inom OMXS30 stärktes Astra Zeneca med omkring 1,7 procent. Läkemedelsjätten har tillsammans med Daiichi Sankyo fått ett godkännande i Kina för läkemedlet Enhertu vid behandling av en form av icke småcellig lungcancer.

Vidare klättrade Ericsson, som rapporterar under tisdagen, 0,9 procent. Telekombolaget uppges ha tagit hem ett kontrakt värt flera miljarder dollar från indiska Bharti Airtel, rapporterar Reuters.

Bland förlorarna syntes SBB och Evolution, som var ned 3,1 respektive 2,6 procent. Evolution tyngdes av att igaming-sektorn var under press efter medieuppgifter om att Labour överväger en skattehöjning för den brittiska bettingsektorn. Även Betsson handlades ned 2,6 procent.

Klimatkontrollbolaget Munters tappade 5 procent. Carnegie har sänkt rekommendationen för aktien till sälj från behåll.

Stora Ensos ledning uppmanar anställda att frångå rutinerna om veckovisa betalningar av leverantörsfakturor i slutet av kvartalet för att lyfta kassaflödet. Det skriver Dagens Industri som tagit del av ett internt meddelande från massa- och pappersbolaget. Stora Enso sjönk 3,2 procent.

Kontraktstillverkaren Note släppte under måndagsmorgonen sin rapport för det tredje kvartalet. Bolaget som under september kom med en vinstvarning redovisade en justerad rörelsemarginal på 8,3 procent. Utfallet var därmed över det preliminära intervallet om 7,5-8,0 procent. Aktien avancerade över 10 procent.

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett samarbetsavtal med den amerikanska bettingoperatören Hard Rock Digital. Kambi-aktien lyfte 2,7 procent.

Kepler Cheuvreux har uppgraderat sin rekommendation för omsorgsbolaget Humana till köp från behåll. Riktkursen höjs till 43 kronor från 36 kronor. Aktien steg 3,8 procent till 35:75 kronor.

Dagens industri har utfärdat en köprekommendation för medicinteknikbolaget Surgical Science. Tidningen, ser efter en tung period på börsen ett fint ingångsläge för den som vågar lyfta blicken. Aktien avancerade 7,4 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 14 oktober

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.