Laddar annons
Marknadskommentar
18 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: ECB AVSTOD FRÅN GUIDNING INFÖR SEPTEMBER

Uppdaterad:
18 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vände något nedåt på torsdagen när ECB-chefen Christine Lagarde höll sin presskonferens efter räntebeskedet. Euron försvagades samtidigt något mot dollarn.

ECB lämnade som väntat depositräntan oförändrad på 3,75 procent. I pressmeddelandet meddelades att ECB fortsätter med en databeroende möte-för-mötehållning, och att det inte görs några åtaganden i förväg om någon särskild räntebana.

ECB konstaterade vidare att det inhemska inflationstrycket fortsatt är högt, att tjänsteinflationen är förhöjd och att inflationen troligen kommer att ligga kvar över målet väl in på nästa år.

Chefen Christine Lagarde sade vid den efterföljande presskonferensen att inkommande information i stora drag stöder bankens tidigare bedömning om inflationsutsikterna på medellång sikt. Riskerna mot tillväxten väger dock nu över mot nedsidan över samma tidsperiod.

Lagarde sade vidare att torsdagens beslut var enhälligt, och att det är "vidöppet" vilket beslut som rådet kommer att fatta vid näste möte i september.

Ekonomer som Reuters talat med välkomnade överlag att ECB nu avstod från ett tydligt åtagande inför septembermötet, beslutsfattarna "har råd" att invänta ytterligare bevis.

Nordea konstaterade i ett kundbrev att det hinner komma mycket ny information före septembermötet, inklusive två inflationsutfall, arbetsmarknads- och lönedata.

"Utan några överraskningar på uppsidan är en ny räntesänkning trolig i september. Vi känner oss fortsatt bekväma med vår basprognos om kvartalsvisa räntesänkningar med 25 punkter framöver, vilket betyder sänkningar i september och december i år", skrev Nordea.

Tidigare på torsdagen visade data Storbritannien att arbetslösheten var oförändrad, på 4,4 procent, under tremånadersperioden till och med maj jämfört med föregående period, vilket var i linje med förväntningarna. Löneökningstakten sjönk samtidigt som väntat från 6,0 till 5,7 procent.

Svenska räntor sjönk 4 punkter överlag på torsdagen, tioårsräntan till 2,05 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta var oförändrad på 2,41 procent.

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 11:51, medan dollarn stärktes 2,5 öre, till 10:55.

USA-räntorna noterade endast mindre nettorörelser på torsdagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,45 procent medan tioårsräntan noterade 4,17 procent, ner 1 punkt respektive oförändrat jämfört med vid samma tid på onsdagen.

Onsdagens kommentarer från de tunga Fed-ledamöterna John Williams och Christopher Waller tolkades av Goldman Sachs som att båda kan vara redo att diskutera en räntesänkning i september om inkommande data fortsätter gå i rätt riktning.

Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book, på onsdagskvällen antydde vidare att sysselsättningen hade ökat "något" den senaste perioden, och att lönerna hade ökat i en "blygsam till måttlig" takt. Prisökningarna rapporterades vidare som "blygsamma".

Enligt ING Economics indikerade rapporten en avkylning i aktiviteten, en mjukare arbetsmarknad och en dämpning i pristrycket, "vilket enligt vår ekonom är konsistent med den septembersänkning som han fortsatt tror på".

IMF anser dock "Fed bör vänta med att sänka policyräntan till åtminstone slutet av 2024", med tanke på de fortsatta uppåtriskerna mot inflationen, enligt en rapport efter en artikel IV-konsultation i USA.

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa steg till 243.000 förra veckan, en tangering av den högsta nivån sedan augusti och väl över väntade 230.000. En stor del av ökningen förra veckan noterades i Texas, vilket kan ha påverkats av orkanen Beryl.

Philadelphia Feds industriindex steg vidare till 13,9 i juli, från 1,3 i juni, vilket var över väntade 2,9. Delindexen visade samtidigt förbättringar i såväl orderingång som sysselsättning samtidigt som prisindex sjönk något. Index över utsikterna på sex månader sikt steg till den högsta nivån sedan juli 2021.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.