Laddar annons
Marknadskommentar
18 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, YEN FORTSÄTTER STÄRKAS

Uppdaterad:
18 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor stiger lite efter svensk stängning på onsdagen, dollarn handlas samtidigt oförändrad mot euron och svagare mot japanska yen, jämfört med svensk onsdagsstängning.

På onsdagen höll flera Fed-ledamöter anföranden.

I en intervju noterade Fed-chefen i New York, John Williams, att senaste inflationsdata har fört Fed närmare en ihållig nedgång till inflationsmålet men att ytterligare data krävs som bekräftar den nedåtgående trenden.

Även Fed-guvernören Christopher Waller tror på att en räntesänkning är nära, men kräver precis som Williams ytterligare bevis på att trenden är ihållande.

I en marknadskommentar skriver Goldman Sachs att samtliga uttalanden stärker deras ställningstaganden om att en första räntesänkningen kommer i september.

Fed publicerade även sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som visade att den ekonomiska aktiviteten ökat måttligt runtom i landet sedan april.

Flera distrikt uppgav att de noterat en försiktig ökning av den ekonomiska aktiviteten.

Sysselsättningen ökade något, med vissa nedgångar inom tillverkningssektorn, medan arbetskraftstillgången förbättrades. Lönerna växte blygsamt, med viss avmattning på grund av ökad arbetskraftstillgång.

Asiatiska börser var blandade, men mestadels ned på torsdagen efter ökade handelsspänningar mellan USA och Kina efter uppgifter om eventuellt nya restriktioner mot Kina i framtiden.

Yenen fortsätter stärkas mot dollarn och handlas runt 156:30. Handlare har varnat för att det eventuellt rör sig om en intervention i valutamarknaden, något Masato Kanda, ansvarig för valutafrågor i den japanska regeringen, inte kommenterade men sade på onsdagen att de kommer att agera på ett lämpligt vis om rörelserna i valutamarknaden är överdrivna.

De japanska räntorna stiger, både korta och långa räntor är 3 punkter upp.

Inkommande data visade att den japanska exporten ökade med 5,4 procent i juni jämfört med samma månad året före, lägre än väntade +6,4 procent. Medan importen steg med 3,2 procent, väntat var +9,3 procent.

Japans utrikeshandel genererade ett överskott på 224 miljarder yen i juni, icke säsongsjusterat, jämfört med ett underskott på 1.221,3 miljarder yen månaden före

I Australien steg arbetslösheten något till 4,1 procent i juni, upp från 4,0 procent månaden före.

Australiendollarn stärktes något efter att data publicerades, men rörelsen dämpades kort därefter.

I Europa riktas onsdagens blickar mot ECB:s räntebesked där såväl hökar som duvor i ECB-rådet har varit ganska tydliga med att det inte kommer att bli aktuellt att följa upp den första räntesänkningen, i juni, med en ny redan vid detta möte.

Först vid mötet i september, då med nya prognoser, kan det bli aktuellt att överväga frågan om räntan bör sänkas på nytt.

I samband med ECB-konferensen i Sintra sade chefen Christine Lagarde att ECB behöver mer tid för att säkerställa att inflationen är på väg mot 2-procentsmålet.

"Det kommer att ta tid för oss att samla tillräckligt med data för att vara säkra på att riskerna för övermålsinflation har passerat," sade hon.

Efter onsdagens KPI-utfall som visade att inflationstakten i euroområdet sjönk till 2,5 procent i juni jämfört med 2,6 procent i maj men att kärninflationen var oförändrad på 2,9 procent, jämfört med i maj, väntar sig bedömare inte en räntesänkning inför dagens besked.

Kärninflationen tros bero på "klibbiga" komponenter i tjänstesektorn enligt Oxford Economics.

I ett marknadsbrev skrev de att onsdagens KPI-utfall bekräftade deras förväntningar att det inte kommer ske en förändring av penningpolitiken vid julimötet.

"Den klibbiga tjänsteinflationen är det största orosmomentet för ECB. Sammantaget fortsätter vi att förvänta oss att den totala inflationen kommer att sjunka till 2-procentsmålet under tredje kvartalet medan kärninflationen väntas nå målet i början av nästa år", sade de.

Den tilltagande inflationsnedgången bör göra det möjligt för ECB att sänka ytterligare två gånger före årets slut, tillade de.

Tidigt på torsdagsförmiddagen publicerar även Storbritannien statistik över arbetslösheten.


            Torsdag kl 06.55 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:5502 (10:5263) EUR/USD 1:0934 (1:0935)
EUR/SEK 11:5351 (11:5005) USD/JPY 156:30 (156:48)
Jp obl 2 0,35 (0,32) Jp obl 10 1,06 (1,03)
Ty obl 2 2,79 (2,79) Ty obl 10 2,40 (2,41)
US obl 2 4,47 (4,46) US obl 10 4,18 (4,17)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.