Laddar annons
Nyhet
18 Oct, 2024

SOBI: MERCKS RSV-DATA GÖR ATT ROYALTY-ORON MINSKAR - IR

Uppdaterad:
18 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sobi-aktien stiger på fredagen efter minskad oro över förlorade royalty-intäkter kopplade till bolagets RSV-behandling Beyfortus. Detta efter att läkemedelsbolaget Merck på torsdagskvällen släppt data kring en potentiell utmanare för behandling av RSV där Sobi för närvarande får royalty-intäkter från Sanofi.

Om Mercks behandling godkänns kommer behandlingen, clesrovimab, att konkurrera på den amerikanska marknaden med Sanofi och AstraZenecas antikroppsterapi Beyfortus, där Sobi får royalty-intäkter på 25 procent.

"För Sobi är detta (royalties från Beyfortus, reds anm) en väldigt stor intäktsström som vi får under tredje och fjärde kvartalet under RSV-säsongen. Investerare var oroliga för att Merck skulle komma med en konkurrent, och att vi skulle förlora en del av dessa royalties", säger Sobis IR-chef Gerard Tobin för Nyhetsbyrån Direkt.

"Merck presenterade data nu, så de kommer inte att vara på marknaden denna säsong. Det blir nästa säsong som de kommer", säger Gerard Tobin.

Under 2023 uppgick Sobis royalty-intäkter från Beyfortus till 1.153 miljoner kronor med 890 miljoner kronor bara under det fjärde kvartalet.

"Det fanns en oro att vi skulle förlora en del av dessa intäkter under de kommande 2-3 åren om Merck kom med en stor konkurrent. Datan såg intressant ut. Men det slog inte Beyfortus. Det var liknande, men sämre på vissa punkter, så jag tror att vissa investerare nu ser att den överhängande oron till stor del har försvunnit", uppger IR-chefen.

Enligt analytikernas konsensus sammanställt av Infront spås royaltyintäkterna från Beyfortus landa runt 2.353 miljoner kronor för 2024, och 3.063 miljoner kronor under 2025.

I januari 2019 slutförde Sobi förvärvet av USA-rättigheterna till Synagis, ett läkemedel mot RSV, i USA från Astra Zeneca.

Avtalet innebar också att Sobi fick rätt att ta del den framtida potentiella avkastningen från läkemedelskandidaten MEDI8897, som sedan kom att bli Beyfortus, på den amerikanska marknaden.

Strax efter klockan 11 på fredagen var Sobi-aktien upp med drygt 4 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.