Laddar annons
Nyhet
24 Jul, 2024

SSAB: SPÅR SVAGARE 3 KV, FLYTTAR UNDERHÅLLSSTOPP I USA - VD

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SSAB:s rapport för det andra kvartalet var i linje med bolagets egen prognos, uppger ståltillverkarens avgående vd Martin Lindqvist för Nyhetsbyrån Direkt.

Det tredje kvartalet spår han blir "lite tuffare" än normalt.

"Det är den allmänna konjunkturen. Det syns bland annat i Tyskland med stålförbrukande kunder och industrin med tunga lastbilar. Sedan är fortsatt byggindustrin på en väldigt låg nivå och har inte kommit i gång än. Det är ett stort stålförbrukande segment", säger Martin Lindqvist.

Som en konsekvens har SSAB därför flyttat sina underhållsstopp i möjligaste mån till det tredje kvartalet.

"I USA har vi till exempel flyttat det från att tidigare ha legat i tredje kvartalet och fjärde kvartalet till sin helhet i tredje kvartalet", säger Martin Lindqvist.

"Vi använder den här lite svagare marknaden till att göra de underhållstopp som vi måste göra varje år eller vartannat år. Sedan är vi klara med det i början av det fjärde kvartalet när marknaden förhoppningsvis vänder", fortsätter vd:n.

Vad talar för en vändning under det fjärde kvartalet?

"Det är för tidigt att säga. Vi har inte en sådan lång framåtblick. Nu ser vi att det tredje kvartalet blir lite tuffare och då gör vi som vi brukar att vi använder den flexibiliteten vi byggt in i systemet och flyttar underhållsstopp och sådant."

Martin Lindqvist bedömer att SSAB:s rapport för det andra kvartalet som helhet hamnade någorlunda i linje med bolagets egna förväntningar.

Rörelseresultat uppgick till 2.969 miljoner kronor under perioden (4.963). Väntat från analytikerna var 3.060 miljoner kronor enligt Infronts estimatsammanställning.

"Nedgången jämfört med motsvarande kvartal i fjol är främst lägre grovplåtspriser i USA. Vi såg fortsatt bra marginaler och stabila priser inom Special Steels och en fortsatt god tillväxt inom premiumstål till bilindustrin. Och vi fortsatte generera bra kassaflöden", säger Martin Lindqvist.

Posten Övrigt belastade dock resultat mer än vad analytikerna hade trott.

"Det är lite allt möjligt som ingår där. Det är internvinstelimineringar och det är en del centrala kostnader. Det slår lite från kvartal till kvartal, så det är ingen dramatik där heller", fortsätter vd:n.

Bedömer du att ni har drabbats mer eller mindre av konjunkturen än era konkurrenter?

"Det är inte så många som har rapporterat än, så det är lite tidigt att göra en jämförelse. Men tittar man på USA och Nucor och några till som har rapporterat så kommer vårt resultat väl ut jämfört med de konkurrenterna."

För helåret 2024 bedöms SSAB:s summa av underhållsinvesteringar och strategiska investeringar uppgå till cirka 6,3 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos om 5,5 miljarder kronor. Enligt bolaget är ökningen relaterad till beslutet att ställa om Luleå till fossilfri ståltillverkning.

Den totala investeringen i Luleå uppskattas till 4,5 miljarder euro inklusive en ram för oförutsedda utgifter.

"Nu drar vi i gång det här så sakteliga och vi kör Oxelösund fullt framåt för att ställa om. Det är en del av vår plan att vara helt fossilfria till omkring 2030".

I april meddelade Martin Lindqvist att han lämnar vd-rollen för en styrelsekarriär. Han hade då sex månaders uppsägningstid.

"Processen pågår och det är styrelsen som hanterar den. Jag har sagt att jag ska hjälpa till så gott jag kan tills man har löst frågan med en ersättare", säger Martin Lindqvist.

SSAB-aktien var ned 3,6 procent strax efter Stockholmsbörsens öppning på onsdagen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.