Nyhet
5 Jul, 2024

STORBRIT: STRAM LABOURPOLITIK KAN ÖPPNA FÖR BOE-SÄNKNING- PIMCO

Uppdaterad:
5 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Labourpartiets stora seger i det brittiska parlamentsvalet innebär att partiet kan regera med stora frihetsgrader. Det kan betyda en stram finanspolitik som i sin tur kan öppna för större räntesänkningar från Bank of England än vad marknaden för närvarande räknar med.

Det skriver Peder Beck-Friis, ekonom vid Pimco, i ett kundbrev.

Han konstaterar att eftersom Labours finanspolitiska agenda är "blygsam", med fokus på att leverera ekonomisk stabilitet, bör valsegern få begränsade effekter på ekonomin.

Ekonomen drar paralleller med Labours första mandatperiod efter valsegern 1997, då premiärminister Tony Blair och finansminister Gordon Brown stramade åt finanspolitiken och fokuserade på att återställa trovärdighet.

"Vi räknar med att den nya regeringen under Keir Starmer kommer att föra en stram finanspolitik. Det bör leda till en gradvis nedgång i inflationen och ge Bank of England möjlighet att börja sänka räntan inom kort – och potentiellt sänka mer än marknaden räknar med nästa år", skriver Peder Beck-Friis, som därmed bedömer att prissättningen på brittiska statsobligationer är attraktiv för närvarande.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.