Nyhet
3 Oct, 2024

TOYOTA: INVESTERAR 500 MLN USD I "FLYGANDE TAXI" - FT

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den japanska biltillverkaren Toyota avser investera 500 miljoner dollar i Joby Aviation, ett amerikanskt flygtaxi-startup, som siktar på att lansera en kommersiell tjänst redan nästa år.

Det rapporterar Financial Times.

Det Kalifornien-baserade företaget Joby Aviation grundades 2009 och är noterat på New York Stock Exchange sedan 2021.

Bolaget är en av flera aktörer inom flygindustrin som hoppas göra visionen om utsläppsfria "urban air mobility" till verklighet.

Joby är dock bland de bättre kapitaliserade aktörerna inom sektorn och har hittills samlat in mer än 2 miljarder dollar redan innan den senaste Toyota-investeringen, skriver Financial Times.

Den senaste investeringen från Toyota lyfter biltillverkarens totala investering till nära 900 miljoner dollar.

Investeringen ökar samtidigt Toyotas andel i Joby till "mer än 20 procent", enligt FT.

Bolagets grundare JoBen Bevirt har uppgett att företaget fokuserar på att lansera sin första kommersiella tjänst i Dubai nästa år.

En produktionslinje i Marina, Kalifornien, är i drift med planer på att öka produktionskapaciteten till ett fordon per månad i slutet av året.

Sedan noteringen 2021 har Joby Aviation tappat drygt 40 procent av sitt börsvärde. Sedan årsskiftet är aktien ned med 7,7 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.