28 Dec, 2021

Snart dags för årsgrafer och sammanfattningar

Vi är nu bara dagar ifrån då de flesta (alla?) kommer börja att presentera sin årsavkastning. Att följa upp såväl sina mål som sin process är essentiellt för utveckling, om det tror jag få (inga?) säger emot. Det är likväl viktigt att fråga sig själv hur och varför man följer upp. Är det för att visa andra? Om så är fallet begår man ett stort tankefel, för du investerar inte för att visa upp dig för andra; mäta könsorgan leder sällan till något produktivt mer än att du kanske får flockens gillande en dag, eller två.

Att studera enskilda år är bra, men än bättre och än viktigare är att studera mer långtgående mönster och avkastning. Jag själv studerar femårsperioder, men såklart studerar jag de enskilda åren inom dessa. Jag följer upp min process: hur har jag agerat? Varför? När? Och vad blev resultatet av detta? Hur mycket av min årsavkastning berodde på en gedigen analysprocess (men även en psykologisk sådan) och hur mycket är, mer eller mindre, tur? Vad har jag ändrat detta år och hur gick det? Var gjorde jag mindre lyckade beslut och vad grundade jag dessa på? Hur kan jag undvika att göra om dessa? Process och utfall, utfall och process.

När det nu kommer börja bombaderas av årsgrafer är det viktigt att vare sig ryckas med eller låta sig tryckas ned. Du investerar utifrån dina premisser. Andra har inte exakt samma livssituation som du, utan kanske har mer kapital, mer månadsinkomst, mer säkerhetsbälten et cetera. Bakom varje graf finns enormt många variabler och det är ytterst få som du kan känna till.

När vi ser än den ena, än den andra profilen redogöra för sina resultat är det lätt att vi dels jämför oss, dels vill apa efter, likt de apor vi till mångt och mycket är. Läs detta och fråga dig själv – är det klokt? Är det rationellt att bara sådär, vid blicken av en bild på en graf norr om femtioelva tusen procent, jämföra sig med en individ? Och om det är flera – ska du då jämföra dig med alla? Vad blir summan av kardemumman där? Jag skriver om detta i min första bok – Börspsykologi – så blir du en bättre investerare och går där in på ackumulationsstress. Vi ser lite på profil A och vill ha ”det” som denne har. Samma med profil B, C och Z. Helt plötsligt har vi skapat oss en Frankensteins monster och det säger sig självt – det är ett hjärnspöke och en fiktiv gestalt vi aldrig kommer klara av att mäta oss mot. Jag vill ännu en gång betona – varför mäta dig och i sådana fall; varför med individ X?

Se, studera och gläds av andras utveckling. Fråga vad de gjort för att uppnå den och se vad du kan lära. Dock är det viktigt att du alltid återgår till dig och din livssituation. Du är inte din nästa och hen är ej heller du. Du sitter ej heller på ett ”slipp ur fängelse”-kort och måste ständigt påminna dig om de risker som finns med att oreflekterat ta efter någon annan.

Jag vill betona att jag inte är emot att man ska se, studera och lära av andra – tvärtom! Emellertid ska allt ske med noggrann reflektion och med ett ständigt öppet sinne samt självkännedom. Du är på börsen för att nå avkastning, inte för att låta dig tryckas ned eller skapa dig en källa för förminskande.

Jag är emot nyårsmål, för om du har bestämt dig för något, varför vänta till lördagen den 1/1? Börjar alla liv på måndagar? Föds det inga barn på tisdagar, onsdagar och så vidare? Måste du vänta till en ny vecka, månad eller ett nytt år bara för att iscensätta det du redan bestämt dig för? Bästa dagen att börja var igår. När är den näst bästa? Korrekt – idag!  

Läs, studera, diskutera, skriv, reflektera. Repetera och följ upp såväl process som utfall. Där har du den ingrediensen till favoritpizzans hemliga sås. Låter det jobbigt? Ansträngande? Kanske, men har du någonsin fått en gratis pizza (givet att du ej är stamkund)?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.