21 Apr, 2024

Världens (o)viktigaste?

Uppdaterad:
21 Apr, 2024

Under de senaste åren i allmänhet, men det senaste i synnerhet har varje rapportsäsong varit behäftad med rubriker och utlåtanden likt ”den viktigaste rapportsäsongen [någonsin!?]” eller dylikt. Såklart vet jag att rubriksättare och journalister gärna vill ha dramatiska utlåtanden, klickvänliga rubriker med mera, men här tror jag inte bara att de var de enda som var skyldiga, utan analytiker och andra aktörer såg det verkligen som just den ”viktigaste perioden”. 

Anledningen till att de senaste två, tre, fyra årens respektive ”viktiga perioder” har mycket, eller mer korrekt; allt, med inflationen, räntorna, FED, ECB och för Sverige gällande Riksbanken, Ryssland överfall på Ukraina samt handelskriget mellan Kina i öst och väst i väst (ja, du läste rätt) att göra. Jag är likafullt ej benägen att hålla med om att de senaste fyra(?) årens respektive kvartalsrapporter varit ”de viktigaste” (med tillägget ”någonsin”, som tillkommer likt leksaken i ett Happy Meal), utan det viktiga är att de negativa utfallen inte blir fler och överordnade de positiva. Ett, två, tre kvartal, ja till och med ett år, kan och kommer ibland (faktiskt högst sannolikt) inte vara så perfekta som såväl ledning som styrelse och andra aktieägare hoppats på. Och, vet du vad, detta är normalt. Precis som livet i dess allmänhet består inte ett bolags liv enbart sol och molnfri himmel.

Det viktiga är att följa bolaget och själv bedöma om de bakslag som nu gestaltas är av tillfällig karaktär eller ej. Bedöms det som tillfälligt finns ingen anledning att köpa tarotkort, konsultera med en häxdoktor, dansa regndans och besöka valfri religiös bastion. Absolut upplevs det som mindre roligt och relativt påfrestande att sitta lite surt till i ett innehav, men så länge du bedömer den fundamentala verksamheten vara fortsatt lika bra och långsiktigt attraktiv som då du initierade din position finns ingen anledning att låta upplevelsen trycka ned dig. 

Som jag ofta återkommit till har du inte makt över dina känslor och när, hur eller varför de kommer, men du har makt att bestämma hur du förhåller dig till dem. Sagt med andra ord; du har ett val om de skall få trycka ned dig eller ej. Capisci? Bene. 

Inför den rapportsäsong som nu har startat igång har jag inte läst rubriker likt de jag ovan nämner. Kanske har jag levt i en annan värld de senaste två-tre veckorna? Missade jag ett möte, eller är nuvarande period inte lika viktig som alla de tidigare? Är det kanske den oviktigaste (på länge)? Märker du hur allt det jag diskutera och avhandlar är så… kortsiktigt och ”här och nu”. Som långsiktig investerare kan och ska du läsa och lyssna till vad som både skrivs och sägs, men du måste påminna dig om din strategi, din placeringshorisont samt att du investerar för dig. Du är inte någon annans docka att kontrollera likt en Pinocchio. Capisci? Bene.

Vad är ett kvartal på ett år? Jag vet att det är 25 %, men rent filosofiskt och låt oss ta det än längre; ett kvartal på fem år? Tio år? Vad är en dag på ett år? En dag på fem och tio år? Det viktiga är att den långsiktiga trenden är positiv. Det gäller dig och ditt liv och det gäller bolag. Glöm inte detta kommande veckor och vänligen; tillåt dig inte att ryckas med i bruset och tidningars, poddars med fleras kortsiktiga narrativ. Capisci? Bene.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.