14 Apr, 2024

Ge mig serien eller filmen. Nu.

Uppdaterad:
14 Apr, 2024

Om det inte framgått sedan tidigare är böcker och läsning ett stort intresse hos mig. Beroende på en boks tjocklek, språk samt hur jobb och andra uppdrag är varierar det hur mycket jag hinner läsa, men jag brukar snitta 1–1,25 böcker per vecka och än mer när jag har lov och/eller semester. Jag har aldrig räknat antalet lästa böcker per år och har aldrig känt ett behov eller syfte att så göra. Risken är att det mer blir till en sorts tävling och beroende av att läsa ”bara för att kunna pricka av en ny milstolpe” än en källa till avkoppling, njutning och lärande.

Jag har flera gånger lyft fram böcker som jag varmt rekommenderar, där det har bjudits på allt från idé- och kulturhistoria via politik till investeringar, bolagsbyggande och entreprenörskap. Jag har dock varit dålig på att kategorisera och tagga dessa inlägg, vilket gör att det är svårt att kunna länka snabbt och enkelt. 

Något som jag också gärna ägnar tid till är film och serier. Jag är precis som med litteratur en allätare och kan tugga det mesta, om än att jag sedan länge har tappat intresse för regelrätta skräckfilmer. Rysare, psykologiska thrillers et cetera, absolut, men filmer likt Motorsågsmassakern eller dylikt har sedan länge förpassats.

Det hör tyvärr till ovanligheterna att filmer och serier baserade på böcker blir bra och fullt rättvisa till dess ursprungliga format samt ursprungskälla. Emellertid finns undantag och jag tänker inte lägga tid på att diskutera och recensera filmer likt Jobs (2013), Steve Jobs (2015), Flamin’ Hot (2023), The Dropout (2022), WeCrashed (2022), Air (2023), Lamborghini: The Man Behind the Legend (2022), Ferrari (2023), The Big Short (2015), The Wolf of Wall Street (2013) med flera, utan lyfta fram två böcker jag gärna ser en filmatisering på.

Nike har vi alla en sorts relation till, antingen om det är sportskor eller kläder. Kanske hade du märket på dina fotbollsskor som ung, eller tränade i en t-shirt med deras legendariska ”swoosh” tryckt vid bröstet? Kanske känner du igen dem från reklam på såväl TV som när du surfar runt på World Wide Web? De är och syns nästintill överallt och resan hit, där de dels har en enormt stark marknadsposition på sportskor, dels har sponsoravtal med några av världens främsta atleter, är inget annat än tagen från en saga.

I sin bok Shoe Dog redogör Phil Knight hur han under 1960-talet grundade Nike och hur han tog sig an alla utmaningar. Resan från garageförsäljning till att idag finns överallt och ingenstans är nästintill magisk och ger rysningar. Att boken därtill är mycket lättsamt skriven samt har en perfekt blandning mellan hårda fakta och ett mer skönlitterärt språk och flyt gör läsningen än mer rogivande, samtidigt som den ger bra kunskaper.

Den här boken vill jag gärna se som en serie eller film. Det finns så mycket i den som torde göra sig extra väl på den vita duken. Jag är något förundrad till att inget bolag, producent eller dylikt har gjort något, framför allt då det är ”en sann amerikansk dröm” (är det något jänkare älskar är det ju att glorifiera det egna landet) samt torde vara än mer passande att göra en filmatisering nu, cirka 1,5 år sedan filmen Air kom ut.

Netflix och boken That Will Never Work. Boken är skriven av medgrundaren Marc Randolph och handlar om hans erfarenheter och tankar bakom skapandet av Netflix. Randolph delar insikter om företagets tidiga dagar, de utmaningar de mötte och de lärdomar de drog för att bygga upp ett av världens mest framgångsrika företag inom underhållningsbranschen. Boken ger läsaren en inblick i den entreprenöriella resan bakom Netflix och vi får bland annat ta del av hur bolaget gick från att skicka DVD-skivor via snigelpost via konkurrensen från Blockbuster till hur de kom att bli den främsta bland likar inom streamingtjänster.

Om du fick välja en eller två böcker du gärna såg en filmatisering av – vilka skulle det bli? Howard Schultz och Starbucks? Elon Musk och Tesla? Jeff Bezos och Amazon? Med flera med flera. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.