20 Mar, 2022

Tid att se tillbaka. Tid att titta på här och nu. Tid att titta framåt.

Du ska alltid titta framåt, men också bakåt. Du ska även titta där såväl du som andra just nu står. Tre riktningar. Tre positioner varav en enbart är hypotetisk. Det tar inte så lite energiskt och mentalt anspråk. Du ska alltid ha alla tre perspektiven framme, men ibland behövs mer energi och tid läggas på antingen det ena, eller det andra (eller det tredje, för den som vill vara noggrann). När vi har hemska händelser likt vi just nu har efter att Ryssland invaderat Ukraina och ifrågasatt deras suveränitet sker saker och tinget snabbt – mycket snabbt. Just nu, dessa dagar, tycks det ha blivit lite ”lugnare” i den betydelse att det tycks ske mer kommunikation de berörda parterna emellan, men även via andra led. Faran och det hemska är långt ifrån över, men att inte ta denna tid till att verkligen, verkligen se över hur man har agerat är mindre klokt.

"Vad kan du, som är ytterst ansvarig för alla dina handlingar, göra?"
 

Jag har en strategi och en tydlig investeringsfilosofi. Jag vet vad jag söker, vad jag ska studera, analysera och fokusera på. Jag har en bevakningslista. Jag kör inte med kurslarm, utan har allt nedskrivet att ta fram. Kurslarm är enbart störande och är mer triggande än avvisande. Avanza och Nordnet är smarta och vet vikten av gameification och att alltid ”påminna” sina kunder om både X och Y. ”Men hur har du koll?!”. Mitt svar: ”Jag investerar på lång sikt. Att då handla Nordea på 100 SEK eller 101 SEK gör mig föga. Därtill tenderar aktiekurser i de bolag jag bevakar inte vara likt de i förhoppningsbolag och valfritt bolag på de absolut minsta listorna, där aktiekursen svänger mer och snabbare på en dag än vad Lucky Luke hinner dra. Går t.ex. Nordea, på en bolagsspecifik nyhet, ned med 5 % vid öppningen är sannolikheten relativt stor att den kommer handlas kring samma härad resten av dagen givet att ingen ny kommunikation tillkommer.

Tillbaka till att titta bakåt. Vad har du gjort sedan invasionen inträffade? Vad har du inte gjort? Vad är du nöjd, glad och stolt över? Vad är du inte nöjd, glad och stolt över? Vad hade du kunnat göra annorlunda? Vilka mentala fallgropar föll du för och varför, tror du? Givet allt du vet idag – vad ska du göra idag, i morgon och nästa femtioelva dagar för att inte begå samma ageranden som du idag ångrar? Vad kan du, som är ytterst ansvarig för alla dina handlingar, göra?

En blick bakåt, en här och nu och en framåt. Att få dessa att bli en är en konst, men det går. Och du ska banne i mig klara av det, eller hur? Har du en plan i betydelse ”strategi” och ”investeringsfilosofi”? Om inte – skapa dig en. Hade du en redan innan invasionen? Höll du dig till den? Var den stark? Måste du revidera och anpassa den? Höll den inte måttet? Skaffa en ny! Och ta inte någon annans. Inspireras gärna av andra – men vid teutates skapa dig din egen, helt unik! Och även hur nöjd och glad du känner dig över resultatet, var beredd på att planen inte kommer hålla.

Vad är du nöjd och stolt över i ditt investeringsagerande sedan den 24/2? Vad är du inte nöjd, glad och stolt över? Vad gjorde du som du idag inte ångrar och vad gjorde du som du ångrar?   

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.