23 Mar, 2022

Följder (i det oändliga) av ditt agerande

Det är lätt att ofta fastna i stunden, exakt i den sekund som just nu upplevs. Det händer alla och är gällande oavsett om det är gällande i investeringar, eller om du ska köpa den där snickerskakan eller inte. När vi tar makt över tankeprocessen – aktiverar system 2 – klarar vi av att tänka mer rationellt och långsiktigt. Vi lyckas för det mesta inte ryckas med i stunden. Vad som dock är viktigt att tänka på, där många ofta går bet, är att tänka på konsekvenserna av konsekvenserna.

”Om jag säljer idag och investerar i bolag X kommer jag Y.” Så långt allt väl, men vilka konsekvenser kommer därefter? Det händer nog ofta att flera inte tänker så långt. Det är en krävande tankeprocess och den tar inte så lite energi i anspråk. Under varje sten finner man två nya och under dessa finns än fler småstenar. Att tänka på alla blir slutligen omöjligt, men att inte ens försöka tänka minst två, tre eller till och med fyra steg längre är inte att rekommendera.

Genom att skriva kan du synliggöra din tankeprocess och du kan även skissa hur du ska agera vid händelse A, händelse B och händelse C.  ”Om jag gör A kommer jag därefter ställas inför följande val. Jag kan där välja B och C. Efter dessa kommer ytterligare fyra beroende på hur jag väljer att agera” och så vidare.

Det hela är att likna vid ett schackparti. När jag var ung tävlade jag i schack och lyckades faktiskt bli trea i junior-SM. Dock är detta för länge, länge sedan. Emellertid upplever jag hur erfarenheterna och kunskaperna från denna tid hjälper mig idag. Om jag svarar vit färgs kungöppning (e2-e4) med c7-c5 (kallas för ”siciliansk öppning”) kommer min motståndare troligtvis svara med springare g1-f4, men hen kan även välja springare b1-c3. Hur agerar jag vid såväl första som andra alternativet? Och därefter?

“Failing to consider second- and third-order consequences is the cause of a lot of painfully bad decisions, and it is especially deadly when the first inferior option confirms your own biases. Never seize on the first available option, no matter how good it seems, before you’ve asked questions and explored.” —Ray Dalio

Genom att skriva ned din plan skapar du dig en tankemässig pole-position. Dock måste du vara beredd på att planen inte håller. Således måste du ha en plan B, men även en plan C. ”By failing to prepare, you are preparing to fail.” (Benjamin Franklin).

Som alltid vill jag lyfta fram världens bästa verktyg – pennan. Addera till denna ett ark papper och du har enorma möjligheter att dels underlätta, dels förbättra din process. Och det är väl ändå där fokus ska ligga? Studera process och utfall, men ha alltid fokus på processen, för det är den som du kan påverka.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.