19 Apr, 2022

The Changing of the World Order samt intervju med Warren Buffett

Ray Dalio, investerare, filantrop,författare samt grundare av hedgefondbolaget Bridgewater Associates, är vida känd bland investerarkollektivet. Den bok han är erkänd för är hans Principles, som släpptes 2017. Det är en bok som dels står i min växande bokhylla, dels som jag varmt rekommenderar.

För cirka fem månader sedan kom Dalios senaste bok, Principles For Dealing with the Changing World Order – Why Nations Succeed and Fail. Jag har läst den och finner den mycket givande. Förvisso upplever jag att mycket av innehållet känns igen, men han lyckas ändå presentera och leverera intressanta aspekter på historiska mönster som för de mindre belästa inom historia kanske har mindre utvecklade kunskaper om. Jag ämnar inte negligera eller på något sätt ”baktala” allas vår avarage Joe – tvärtom anser jag mig tillhöra den skaran. Dock är jag utbildad i och undervisar i historia och således var det nog lite mer ”same same” för mig än för hen som inte läst/läser lika mycket historia.

För cirka två veckor sedan blev jag uppmärksammad på att Dalio också producerat en video på dryga 43 minuter, i vilken bokens innehåll avhandlas. Genom att se filmen får du boken, om än inte med lika mycket detaljer och siffror. Likväl får du bra skit för avsatt tid och energi. Jag uppmuntrar dig att se den om inte för att bli bättre investerare så för att bli än mer allmänbildad (ja, dessa går ihop…).

När jag ändå skriver om en (bra) video kan även Charlie Rose's senaste intervju med Warren Buffett rekomenderas. Den släpptes den 14 april och är således relativt färsk. Efter att ha sett videon ville jag gå tillbaka och lyssna vad Buffett sade under våren 2020. Ett par dagar efter att släppt sitt årsbrev blev "oraklet" intervjuad av Squawk Pod (leta upp avsnittet från den 24 februari, 2020). Summa summarum: "Jag vet inte var börsen, på genrell basis, kommer stå om ett kvartal eller 5, men jag är övertygad om att långa loppet är aktier vinnare. Således - investera i bolag som kan växa såväl på översta som understa raden och njut av resan."

Har du läst Dalios nya bok, eller hans Principles? Din åsikt om den/dem?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.