Veckobrev
11 Sep, 2022
Veckobrev och aktienyheter v.36

Veckobrev och aktienyheter v.36

Uppdaterad:
16 Mar, 2023

Svensk politik har tagit upp en stor del av det svenska nyhetsflödet och på söndag får vi besked om nästa mandatperiod. Om vi vänder oss till marknaden för att spå i utfallet verkar det råda en konsensus från både väljarbarometrarna och oddsmarknaden att Socialdemokraterna kommer att gå ut som största parti men det råder stor ovisshet kring regeringskonstellationen.

Storbolagsindexet OMX30 stängde på plus inför inför helgen. Om vi blickar bakåt tjugo år i tiden visar historisk kursdata att indexet öppnat negativt inför tidigare valresultat med i genomsnitt -0,2% de senaste fem valen. Detta med undantag för måndagen den 18 september 2006 då kursen öppnade neutralt sett till fredagens stängning. Vid samtliga tillfällen har däremot kursen stängt positivt för dagen. Vi får se om historien återupprepar sig! 

Det är en blandad kompott i veckans utgåva med rapportkommentar på Bonzun (fullbevakat bolag), investeringscase på MilDef Group, en magic formula-studie och en avslutande bloggkommentar från Mi30 angående SBBs senaste avyttring. Se även gärna till att delta i vår användarundersökning för en möjlighet att tävla om biobiljetter!

Veckans blogginlägg

Skapa dig din egen historia |  De kommande åren kan komma att bli tuffa med höga räntor och energikostnader. Vad kommer detta innebära framtidens analyser och investeringar? I inlägget nedan delar Cristofer med sig av sina framtidsutsikter, mål och sin navigering.

→ Läs inlägget här

Användarundersökning | Tävla om biopresentkort!

För att bättre förstå våra användare och engagemanget på TradeVenue genomför vi nu en marknadsundersökning. Enkäten beräknas ta ca 2-3 minuter att genomföra. All data som samlas in är helt anonym.

Som tack för att du tar dig tid att delta i undersökningen kan du vinna ett biopresentkort om du i slutet av enkäten svarar på frågan, vilket bolag var störst på stockholmsbörsen 2021?

Magic Formula studie summering år 2

Magic formula, eller magiska formeln, är en investeringsteknik där man genom två nyckeltal systematiskt försöker hitta lågt värderade aktier som man sedan också förvaltar systematiskt (e.g., hög Return of Capital och låg P/E).

Fungerar Magic Formula i Sverige? Ta del av Sparaklokts senaste blogginlägg nedan.

→ Läs inlägget här

Rapportkommentar Q2-22| Bonzun: "Digitalt stöd i tiden"

Bonzun (fullbevakat bolag) rapporterar en klart förbättrade nettoomsättning även om den är fortsatt för låg för nuvarande kostnadsstruktur. För att vända förlusttrenden är det kritiskt för bolaget att hitta nya användare och intäktsben. Detta i en omvärld som fullkomligt skriker efter bolagets produkter. Bonzun är dock på väg mot internationell marknadspenetration. Under perioden har ett flertal försäljningsprojekt och produktarbete visat sig bära frukt samtidigt som språkstödet har expanderat kraftigt. Vi hade räknat med att bolaget skulle vara kassaflödespositivt år 2025 men förskjuter detta ytterligare ett år. Med de framgångar som bolaget hittills kan peka på och de välkända aktieägare bolaget lyckats attrahera ser vi en stor potential trots likviditetsutmaningar.

→ Läs rapportkommentaren 

Investeringscase | MilDef Group: "Försvarssektorn från paria till guldsits"

Försvarssektorn har under många år haft en pariaställning bland förvaltare och trycket att undvika investeringar i denna sektor har blivit större i takt med att ESG-frågor blivit allt viktigare. Rysslands invasion av Ukraina har i mångt och mycket ändrat på detta när tillverkning av försvarsmaterial har kommit att bli en helt legitim verksamhet och nödvändigt för ett lands överlevnad.  Ett bolag som enligt vår mening är helt rätt positionerat i denna utveckling är MilDef (noterat år 2021 på Stockholmsbörsen) med verksamhet inom den snabbväxande nischen taktisk IT.

→ Läs MilDef-analysen

Fullbevakade bolag

Bloggkommentar  | SBB

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har tecknat en avsiktsförklaring om att avyttra en fastighetsportfölj till ett fastighetsvärde om ca 9 mdkr.

Bloggkommentar Mi30 | Ta del av Mi30s tankar och synpunkter på detta besked samt SBBs satsningar att stärka balansräkningen. Hur ser Mi30 på SBBs framtid?

Teckningsoptioner | Dividend Sweden

veckans atkier

Dividend Sweden rapporterar utfallet utnyttjandet av teckningsoptionerna. Totalt nyttjades cirka 48 procent av optionerna vilket tillför bolaget cirka 4 MSEK. 

Trevlig läsning!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.