Marknadskommentar
12 Mar, 2024

BÖRSEN: ELECTROLUX TIDIG VINNARE, OMXS30 +0,7%

Uppdaterad:
12 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i tisdagens inledande handel, där Electrolux fanns bland vinnarna.

Räntetoppen verkar vara nådd, sade riksbankschefen Erik Thedéen i sitt anförande vid finansutskottet på tisdagen.

"Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma utesluter vi inte att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år", sade han.

Vid 9.50-tiden hade OMXS30 stigit 0,7 procent till 2.497. Aktier för omkring 1,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt hade samtidigt gått upp 0,3 procent och CAC 40 i Paris steg 0,1 procent.

Inom OMXS30 stack vitvarubolaget Electrolux ut med en uppgång för aktien på drygt 4 procent till 93:62 kronor. Enligt Kepler Cheuvreux skulle ett bud på Electrolux om 140 kronor per aktie vara en nivå som nuvarande aktieägare kan acceptera samtidigt som det skulle kunna skapa värde för en potentiell budgivare från riskkapitalsidan.

Evolution och Boliden steg 1,6 procent vardera medan Sinch däremot sjönk 1,9 procent.

Skanska stärktes 0,7 procent. Byggbolaget har fått en order om att bygga ett datacenter i USA och kontraktet är värt motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor.

Saab fanns bland de mest omsatta. Försvarskoncernen, som på måndagen gynnades av Bofas höjda riktkurs, var oförändrad.

Lastbilskoncernen Volvo steg 0,8 procent. ACT Research har höjt sin prognos för den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar, en viktig marknad för Volvo.

I sektorn handlades Traton upp 1,9 procent. Barclays Capital har höjt riktkursen för Traton till 38 euro från 26 euro och upprepat rekommendationen övervikt.

Oscar Properties fortsatte att stiga, med närmare 30 procent, efter måndagens nyhet att bolaget undgår konkurs då det betalat in miljonkravet från fastighetsbolaget DSAM. På tisdagsmorgonen meddelade Oscar Properties också att det beslutat att påkalla ett skiljeförfarande gentemot DSAM om återbäring av 14 miljoner kronor, vilket innefattar den fordran om en miljon som DSAM gjorde gällande som grund för sin konkursansökan gentemot Oscar Properties.

Investmentbolaget Svolder steg 0,5 procent efter sin rapport och First North-listade Artificial Solutions gick ned 3,3 procent efter sina kvartalssiffror.

Verkstadsbolaget Engcon handlades upp 8 procent till strax under 85 kronor, sedan Berenberg Bank inlett bevakningen av bolaget med rekommendation köp och riktkurs 105 kronor.

Handelsbanken har tagit in Bico i sin småbolagslista, vilket lyfte Bicoaktien med 7 procent.

I eftermiddag (kl 13.30) väntas amerikansk KPI-data.


Graf över OMXS30 tisdagen 12 mars:

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.