Marknadskommentar
19 Feb, 2024

BÖRSEN: FORTSATT VOLATILT FÖR SINCH, ASTRA STIGER, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
19 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades strax under nollstrecket vid lunchtid på måndagen, i linje med utvecklingen på de större börserna nere i Europa.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca var en tidig vinnare och utbildningsbolaget Academedia handlades upp efter helgens vändning, där Mellby Gård meddelat att den uppmärksammade affären med Akelius avbryts.

Vid 12-tiden hade OMXS30 backat 0,1 procent till 2.406 och aktier för 5,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Nordamerikanska börser håller stängt under måndagen.

Bland storbolagen stack molnkommunikationsbolaget Sinch ut med en nedgång på över 6 procent. Detta kan läggas till nedgången på 7 procent i fredags, efter en uppgång på drygt 9 procent under rapportdagen i torsdags.

I bottenskiktet hittades också fastighetsbolaget SBB med en nedgång på knappt 4 procent. Elektroniktillverkaren Electrolux och investmentbolaget Kinnevik skuggade 2,2 procent ned.

Astra Zeneca stack däremot ut som vinnare, med en uppgång för läkemedelsaktien om 3,3 procent. Positiva besked kring cancerläkemedlet Tagrisso och klartecken från USA för granskning av Dato-DXD-ansökan gav stöd.

Värmeteknikbolaget Nibe, som pressades drygt 13 procent efter rapporten på fredagen, rekylerade upp med 1,6 procent.

Academedia handlades upp 4,4 procent. Mellby Gård vill inte längre sälja sitt innehav i skolkoncernen till Akelius Foundation. Efter att den omskrivna affären nu stoppas står Mellby Gård kvar som största ägare i Academedia med 24,4 procent av aktierna.

VNV Global har ingått avtal om att avyttra sina innehav i Booksy, Tise, James Edition och Carla till Verdane för en total köpeskilling om upp till 58 miljoner dollar. Affären välkomnades av marknaden som skickade upp aktien omkring 22 procent.

Konsumentvarukoncernen Humble Groups justerade ebita för det fjärde kvartalet 2023 ökade till 162 miljoner kronor (155). Nettoomsättningen steg till 1.936 miljoner kronor (1.606). Aktien backade 3 procent.

Teqnion, en industrikoncern som förvärvar nischbolag, rasade däremot 18 procent. Kvartalsrapporten, som släpptes under helgen, innehöll en nettoomsättning på 400 miljoner kronor (388) och ett ebita-resultat om 43,4 miljoner (46,1).

Vidare har EG höjt budet på First North-listade Mestro från 18 till 20 kronor per aktie. Mestroaktien steg närmare 12 procent till 19:80 kronor.

Verkstadsbolaget AQ Group tyngdes däremot omkring 6 procent i kölvattnet av att SEB sänkt rekommendationen till behåll (köp).

Forskningsbolaget Egetis Therapeutics plockas upp för bevakning hos Handelsbanken Capital Markets, som rekommenderar outperform på lång sikt, över tre år, och riktkursen 16 kronor. Aktien klättrade 23 procent till 6:39 kronor.

Fastator, ett investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn, hittades också i djupet av breda listan. Aktien föll 21 procent efter att det på fredagen meddelats att ett skriftligt förfarande inletts för bolagets utestående obligationslån mot bakgrund av icke uppfylld soliditetskovenant i obligationsvillkor. Kursutvecklingen var volatil redan på fredagen men stängningen var kring nollan.


Graf över OMXS30 måndagen den 19 februari:

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.