Marknadskommentar
5 Aug, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING BRETT NED VÄNTAS

Uppdaterad:
5 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckans handel brett ned, i spåren av tydliga nedgångar i USA och Asien.

Asienbörserna fortsatte utförslöpan på måndagen på ökad oro för en recession i USA. Japanska Nikkei 225 rasade över 13 procent på måndagen, medan S&P/ASX 200 i Australien föll 3,7 procent. Samtidigt backade Hongkongs Hang Seng-index med 2,4 procent.

USA-börserna backade i fredags efter svaga rapporter och en jobbsiffra för juli som var betydligt lägre än väntat, vilket ökade oron för att Fed kommer hålla räntorna höga för länge för att få till en mjuklandning.

Med en dryg halvtimme till börsöppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på negativa rörelser. I Paris var CAC40-terminen och DAX-terminen ned 2 procent vardera. Förhandeln i Stockholm hos IG Markets indikerade en nedgång om 2,3 procent.

På bolagsfronten har det franska skönhetsbolaget L'Oréal köpt 10 procent av aktierna i kosmetikabolaget Galderma från Sunshine Swissco, ett konsortium som leds av det svenska riskkapitalbolaget EQT. Något pris för aktierna anges inte.

För Volvo relevant statistik har ordersiffror från branschorganisationen ACT Research kommit och de visar att den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar preliminärt uppgick till 13.400 fordon i juli 2024. Det motsvarar en nedgång med 8 procent jämfört med i juni och ned 13 procent jämfört med juli i fjol.

Kepler Cheuvreux skriver i en kommentar till siffrorna att de lägre volymerna skapar oro för den potentiella påverkan på lastbilspriserna och vad som kommer att hända 2025. Däremot skriver analyshuset att Volvo verkar vara förberett i stor utsträckning och minskar produktionskapaciteten och kostnaderna i enlighet med detta. Kepler Cheuvreux upprepar köp med en riktkurs på 325 kronor för Volvo-aktien.

Diagnostikbolaget Immunovias nästa generations test för upptäckt av cancer i bukspottkörteln har inkluderats i en statsfinansierad studie i USA för att utvärdera biomarkörtester för övervakning av cystiska tumörer i bukspottkörteln. Immunovia släppte också delårsrapport på måndagsmorgonen där andra kvartalets nettoresultat blev omkring -26 miljoner kronor.

Vind- och solkraftsbolaget OX2 har sålt en landbaserad vindpark om 99,2 megawatt (MW) i Rumänien till Nala Renewables till ett kontraktsvärde som uppgår till 2,5 miljarder kronor.

Sensorteknikbolaget Jondetech har valts av ett så kallat Tier 1-företag i Sydkorea till att utveckla tre nya prototyper för en potentiell marknadslansering. Detaljer om prototyperna är konfidentiella men produkterna som utvärderas och de prototyper som byggs är både med JIRS40- och JIRS30-sensorer, skriver bolaget.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.