Marknadskommentar
26 Mar, 2024

BÖRSEN: RÄNTEKÄNSLIGA AKTIER UPP MED SBB I TOPP, OMXS30 +0,9%

Uppdaterad:
26 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på tisdagen efter att ha inlett svagt nedåt. Flera räntekänsliga aktier steg till följd av lugnande prognoser från bland annat Konjunkturinstitutet.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,9 procent till 2.548. Aktier för omkring 19,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Inför onsdagens svenska räntebesked bedömer Konjunkturinstitutet att Riksbanken inleder en serie räntesänkningar i juni, som för ner styrräntan från dagens 4,00 procent till 3,00 procent vid årsskiftet.

Flera räntekänsliga aktier steg på den prognosen.

Inom storbolagsindexet OMXS30 lyfte pressade SBB mest med en uppgång om cirka 14 procent, vilket var fjärde raka handelsdagen på grönt. Vidare adderade Nibe 3,4 procent medan Handelsbanken, med stor exponering mot fastigheter, var upp 3,2 procent.

Bland förlorarna återfanns Autoliv som sjönk 1,2 procent följt av Getinge och Alfa Laval, båda ned omkring 1 procent.

Evolution steg 1,8 procent. Livekasinoleverantörens aktie backade 9 procent i fredags, då analysfirman In Practise på plattformen X uppgett att en rapport om Evolutions asiatiska verksamhet var på väg ut. Under tisdagen presenterades rapporten där analysfirman bland annat argumenterar för att Evolution har en betydande kreditrisk kopplad till kryptovalutor. Enligt en kommentar från Citi som Nyhetsbyrån Direkt uppmärksammade på måndagen har dock Evolution uppgett att det "endast fakturerar i USA-dollar, kanadadollar, pund och euro – utan undantag".

Sivers Semiconductors vd Anders Ström har beslutat sig för att lämna sin position för "nya utmaningar utanför bolaget". Aktien rasade 13 procent.

Bland rekommendations- och riktkursändringar har SEB uppgraderat JM till köp från behåll med en riktkurs på 245 kronor. Aktien stärktes 2,5 procent till 210 kronor.

Vidare har Handelsbanken sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Inwido till market perform från outperform. Riktkursen är fortsatt 190 kronor. Rekommendationen på kort sikt, på tre månader, sänks även den till behåll från köp. Aktien sjönk 3,7 procent till omkring 142 kronor.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Sensys Gatso med en köprekommendation och en riktkurs på 95 kronor. Aktien höjdes 4,6 procent till 79 kronor.

Bland de mindre bolagen rasade Spotlightlistade Smoltek Nanotech 73 procent. Detta sedan en tilltänkt partner valt att hoppa av diskussioner kring licens- och serviceavtal.


Graf: OMXS30 tisdagen den 26 mars

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.