Laddar annons
Marknadskommentar
22 Jul, 2024

BÖRSEN: SBB OCH STORBANKERNA STIGER, OMXS30 +0,4%

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagshandeln med marginella uppgångar, likt övriga Europabörser. I helgen har USA:s president Joe Biden meddelat att han inte ställer upp för omval.

SBB befann sig i toppen av storbolagsindexet medan H&M, Evolution och Saab gick mot strömmen.

Omkring klockan 9.50 noterades OMXS30 upp 0,4 procent till 2.580, med aktier för totalt 2,6 miljarder kronor som hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa steg de ledande börserna. I Frankfurt var DAX-indexet upp 0,5 procent och likaså London FTSE 100.

Inom toppen av storbolagsindexet återfanns SBB, Nibe och Nordea upp 1,4-3,1 procent. Saab gick mot strömmen och fortsatte fredagens rapportutlösta nedgång, aktien sågs ned omkring 2,1 procent.

Banksektorn gick även stark där Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken steg 0,2-1,4 procent.

Det har varit en morgon som präglats av riktkursjusteringar efter föregående veckas rapportflod där bland annat Evolution stack ut.

Evolution återfanns i botten av storbolagsindexet ned cirka 1,6 procent efter att bolaget fått ett flertal sänkta riktkurser.

Negativt var det även för H&M som sjönk drygt 2,1 procent efter att JP Morgan har placerat bolaget på sin så kallade Negative catalyst watch-lista.

Låsföretaget Assa Abloy har tecknat avtal om förvärv av Skidata, en leverantör av lösningar för accesskontroll med en omsättning på 3,5 miljarder kronor. Aktien steg knappt 0,5 procent.

Vidare på bolagsfronten har spelutvecklaren Stillfront redovisat ett rörelseresultat på 253 miljoner kronor, mot förväntade 248 miljoner. Stillfronts nettoomsättning sjönk 4 procent organiskt. Stillfront-aktien var ned 1,6 procent.

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics föll över 12 procent efter att bolaget redovisade ett förlustkvartal. Resultatet per aktie föll till -0:04 kronor (0:11).

Teqnion, som investerar huvudsakligen inom den industriella sektorn, redovisade ett tämligen oförändrat rörelseresultat, men den organiska försäljningstillväxten var -6 procent. Aktien var ned 6,4 procent.

Under måndagen väntas även delårsrapport från Fenix Outdoor.

På analysfronten har SEB Equities sänkt Invisio till behåll från köp med riktkurs 295 kronor. Aktien var ned 6,5 procent till 250:50 kronor.


Graf: OMXS30 måndagen den 22 juli


image


Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.