Nyhet
4 Oct, 2024

ELBILAR: EU-LÄNDERNA RÖSTAR IGENOM TULLAR MOT KINA

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna har röstat igenom tullar på bilar som tillverkats med konkurrensvidrigt statsstöd i Kina, rapporterar flera medier.

Omröstningen slutade med bifall för att införa tullarna, på upp till 35 procent, trots att opposition uppstått från framför allt Tyskland.

Den tyska bilindustrin, med framför allt Volkswagen, Mercedes-Benz och BMW, är alla tungt investerade i Kina. Mercedes-Benz har dessutom, liksom Volvo Cars, stort ägarintresse i form av Geely.

Sverige lade ned sin röst.

Grunden för omröstningen utgörs av en utredning som kommit fram till att Kina ger statsstöd till elbilstillverkning. Den stora anstormningen av kinesiska bilmärken i Europa sker således alltså på en icke-marknadsmässig väg, och flera biltillverkare och länder utan lika stora kinesiska intressen som Sveriges och Tysklands tillverkare har kallat de kinesiska statsstöden för konkurrensvidriga.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.