Nyhet
9 Oct, 2024

KINA: FINANSDEPARTEMENTET UTLYSER NY PRESSKONFERENS LÖRDAG (NY)

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

(Tillägg: på flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas finansdepartement aviserar en ny presskonferens om finanspolitiskt stöd för att stötta den ekonomiska utvecklingen, efter att tisdagens offentliggörande av stimulansplaner från Nationella reform- och utvecklingsrådet NDRC togs emot med stor besvikelse.

Presskonferensen kommer äga rum på lördag, och finansdepartementet väntas ge detaljer om intensifierade stöd.

Finansdepartementet uppger vidare att koordineringen med centralbanken PBOC fortsätter för att upprätthålla en stabil utveckling i obligationsmarknaden.

Under förra veckan rusade kinesiska börser i spåren av stora stimulansåtgärder som innebar omedelbar lättnad för investerare. Det finns samtidigt en skepsis och kritik rörande att de initiala stimulanserna, bland annat räntesänkningar, inte gör något för att lösa de svåra strukturella problemen i ekonomin, framför allt rörande den svårt krisande fastighetsmarknaden

Tisdagens besked från Kinas NDRC var att landet väntas nå tillväxtmålet i år, men att myndigheten avvaktar med mer omfattande nya stimulanser, i kontrast till höga förväntningar på stimulansåtgärder värda tusentals miljarder yuan.

Zheng Shanjie, chef för NDRC, sade att myndigheten fortsatt har "fullt förtroende" för att ekonomin når målet om en BNP-tillväxt på cirka 5 procent i år.

Myndigheterna meddelade beslut om att frontladda emissioner på 200 miljarder yuan från nästa års budget för investeringar och att det även ska prioriteras konsumtion och ökad inhemsk efterfrågan.

Marknaden var dock synnerligen besviken över bristen på nya finanspolitiska stimulanser, och börserna sjönk rejält.

Hang Seng, Hongkongs storbolagsindex, var ned med nära 10 procent på tisdagen medan Fastlandskinas börser handlades upp efter att ha hållit stängt under flera dagar. På onsdagen var det i stället Fastlandskinas börser som sjönk, medan Hang Seng rekylerade uppåt. Trenden var dock positiv efter beskedet, sannolikt en konsekvens av att en ny runda spekulation om stimulansernas storlek kan dra i gång.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.